Új tapasztalatokTöbb mint 20 éve horgászom, és eddig kizárólag parti pecás voltam. Halat ritkán fogtunk, ha fogtunk is, akkor sem nagyokat, és szinte csak telepítés után. Én is, mint majdnem minden horgász panaszkodtam a sok törpeharcsára, és hogy más halat nem lehet fogni, merthogy ami nincs a vízben azt nem lehet kifogni.

Azonban az idei évben változás történt. Sikerült vásárolni egy félig kész csónakot, amit barátok és családtagok segítségével befejeztünk. Örültem a csónaknak, mert már eléggé bosszantott, hogy ha esetleg valaki fog valamit, akkor arra a helyre hónapokig nem tud visszaülni, mert valaki mindig megelőzi. Többször kellett változtatnom az etetés helyén, és arra a megállapításra jutottam, hogy nyílt vízen több halat lehet fogni, mint a nád előtt. Miért van így? Nem tudom, pedig a nád előtt viszonylag vékony az iszapréteg, míg máshol elég vastag.

A felszerelésről:
Már régen rájöttem arra, hogy felesleges drága holmikat venni, jót kell venni. Botból 3,5 m-es teleszkópos karbon botot használok (40-80gr), mivel kizárólag úszós módszerrel horgászok. Orsóból kizárólag Shimano-t használok, de nem a drága típusokat, hanem csak Alivio-t vagy Hyperloop-ot. Tapasztalataim szerint ezek jobbak mint más gyártók 4-8 csapágyas orsói. Egyszerű úszós felszerelést használok, 8 gr-os úszó (sokaknál talán még süllőző úszónak is elmenne), műanyagbetétes ólom, füles horog fonott előkén- a fűzött csali miatt. Damilból én a vastagabbakat kedvelem, és az olcsóbb árfekvésűeket. Szerintem közel sincs akkora jelentősége a zsinór méretének, mert vékony 0,08-0,12 fonott előkét használok. Tapasztalataim szerint a drágább zsinórok néhány horgászat erejéig kiválóak, de alkalmatlanok az egész éves horgászatra. (kedvelem a ET, és a Nevis zsinórjait) Gyakran már pár horgászat után lehet kidobni őket.

A csalik, etetőanyagok, aromák:
Vizünkön rengeteg törpeharcsa van. Valószínűleg ezért változhattak meg a halak, és ezért nem keresik azokat a csalikat, amelyeket a törpe is felvesz. Etetőanyagot nem használok, mindössze kb. 1 kg áztatott kukoricát. Teljesen értelmetlen az etetőanyag, csak a törpe zabálná fel. Most jön a csali.... Mindenhol azt lehet látni, hogy a pellet, meg a bojli mennyire jó... de... Tapasztalatom szerint semmit sem érnek. Lehet, hogy az intenzív tavakon jó, de a mi vizünkön csak felesleges pénzkidobás, semmit sem lehet fogni velük. A csemege kukorica felejtős a törpe, a puffasztott csalik az apró keszegek miatt. A boltban beszerezhető üveges "kemény" kukorica a törpének nem elég kemény. Ne kerülgessük a forró kását.... Meglepetésemre a kárászok is az áztatott kukoricát keresik, gondolom azért, mert ez nem kell a törpének. Vannak olyan napok amikor a törpe nem éhes, azonban ekkor sem tudtam más csalival kárászt fogni. Két szem áztatott kukorica tökéletes kárászcsali is, ás a ponty, amur sem veti meg. Beleestem abba a hibába, hogy megtévesszen a sok TV-s film, és jól bevásároltam dippekből. Ugyanaz vonatkozik rájuk mint a pelletekre. Lehet, hogy az "intenzív" tavakon működik, de... Próbáltam a powder dippeket, de még a törpeharcsa sem vette fel, nem hogy vonzaná a halakat, inkább taszítja. Próbáltam horgászboltban vásárolt aromákkal ízesíteni az áztatott kukoricát, de ez is kudarcba fulladt. Ami viszont eredményes volt, az az élelmiszerboltban kapható mandula aroma. A kukoricát kissé zöldre festi, és az illata is jobb mint a horgászboltos aromáknak, ráadásul töredékébe kerül.

Ezt csak azért írtam le, mert mindig érdemes próbálkozni.

Éveken át nem értettem, hogy miért nem tudok halat fogni, és arra fogtam, hogy biztosan nincs hal a vízben.
Soha nem az zavart hogy éppen nincs a szákomban semmi, hanem az, hogy esélyem sem volt. Mióta megvan a csónak fogtam pár szép halat, és ha éppen csak egy-két kárászt fogok azt visszaengedem. Sokszor üres marad a szák, de nem bánom, mert legalább esélyem van....

Mindenkinek jó horgászatot kívánok, és kísérletezzünk mert jól is elsülhet. Ne feledjük jobb horgászni mint kocsmába, vagy a tv előtt ülni.Jól mondod, nem a

Jól mondod, nem a felszerelésen múlik, sőt az idióta reklámoknak sem kell bedőlni és minden vackot összevásárolni, hiszen 50 éve is sok halat tudott fogni az otromba szerelésével aki jó csalival, jó időben horgászott jó helyen.

A zsinórok terén teljesen hasonló a tapasztalatom, a drága szuper zsinórok valóban 1-2 peca után már csak annyit tudnak minta az alsó kategóriások. Horgászbotokról meg csak annyit, hogy a lehellet vékony falúra finomított csúcsgrafit pecáimmal sokkal többször volt már gond, mint a 20 éves masszív telós pontyozókkal. Sok sikert neked és a többieknek is. - Soli-

nekem is ugyan ilyen

nekem is ugyan ilyen tapasztalataim vannak minden szó így igaz ahogy az előttem le is írták nagyon megtévesztőek a sok tv reklám

TÖMÖR ÜVEGBOTTAL ÉS

TÖMÖR ÜVEGBOTTAL ÉS BAMBUSSZAL IS MEGFOGTÁK/FOGJÁK A HALAT! Csak most már annyira üzlet az egész, hogy a horgászat lényege elvész! (már aki hagyja magát). Sokáig én is technokrata voltam, de pár éve besokalltam. Most már nem ciki ha éppen nem a legújabb biszbasszal pecázok. A bojli és a dip jelenleg a legjobb üzlet....... ÚGYHOGY MAXIMÁLISAN EGYETÉRTEK!!!!

Az tény, hogy nem a drága

Az tény, hogy nem a drága motyón múlik a siker, de hosszú évek statisztikája azt mutatja, hogy egy-ugyanazon vízszakaszon folyamatosan csökken a fogások száma, (pedíg már mindent módszert kipróbáltam,) akkor csak haltalanságról kell beszélni ?

Ma már egy átlagos vízen

Ma már egy átlagos vízen szinte lehetetlen szép eredményt elérni szoktató etetés nélkül. Ez alól csak az intenzíven telepített vizek a kivételek, ők azonban pont erre alapoznak.
Én állóvízen horgászok (pedig a Tisza is itt van 3-4km-re) és bizony etetni kell rendszeresen. Én áztatott kukoricával és búzával etetek, így a napi költségem kb.100-120 ft, kb. a harmada egy olcsó etetőanyagnak. Kis leleménnyel még csónak sem kell, hogy azt a 1-1,5 kg kukoricát a kiszemelt helyre be tudjuk juttatni. Azon a vízterületen, ahol én pecázok abszolút nem működik a nád, csak nyílt vízen lehet halat fogni. Ezeken az etetéseken, ha jó távolságban van, 2-3 nap után már fogható szebb hal is.

Próbálkozni kell, és sokat kell vízen lenni, mert anélkül nem megy.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......