Új hal a TiszánOlyan új halfajta jelent meg a Tisza-tóban, amilyet eddig sem a tározóban, sem a folyóban nem észleltek, de a szakértők a Fekete-tengerben és a Duna torkolati szakaszán ismerik őshonos fajként.

A még csalinak is kicsi, mindössze maximálisan 3 centis testhosszt elérő, összesen másfél évig élő kaukázusi törpegéb (Knipowitschia caucasica) még 2009-ben akadt Halasi-Kovács Béla horgára, ezen a hétvégén pedig tudományos konferenciát rendeztek számára a Tiszafüredi Halas Napok keretében, július 13-án.

A Magyar Haltani Társaság tagjai akkor jelentették be a kaukázusi törpegéb tiszai létezését, de a biztos azonosításhoz még mindig ki kell zárni néhány tényezőt.

Egyelőre még tisztázatlan, hogyan került a Fekete-tengerben és a Duna torkolati szakaszán honos hal a Tisza vízrendszerébe, de hogy közvetlen halászati-horgászati jelentősége nem lesz, az biztosra vehető, mivel ez a parányi hal még csalinak is kicsi.

Hatással mindössze annyiban lehet a folyó eddigi halaira, hogy azoknak táplálékul szolgál, mivel a kaukázusi törpegéb meglehetősen nyurga és szapora, így kedvelt csemegéje lehet a szűk torkú süllő és kősüllő ivadékainak.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Új hal a TiszánÚj hal a TiszánÚj hal a Tiszán


Na ezeket a megállapításokat

Na ezeket a megállapításokat szeretem:

"Hatással mindössze annyiban lehet a folyó eddigi halaira, hogy azoknak táplálékul szolgál, mivel a kaukázusi törpegéb meglehetősen nyurga és szapora, így kedvelt csemegéje lehet a szűk torkú süllő és kősüllő ivadékainak"

Ilyen jóslatokkal indult a többi tájidegen hal megjelenése is, aztán mi lett belőle ?

Nem betelepített mint a

Nem betelepített mint a Törpeharcsa, vagy a Naphal, vagy épp az rengeteg rohadt nyálkás büdös Busa, vagy a két amúr faj.
Betelepült.
A bébek ivadék és ikravédők, hát szépen szaporodnak is. Az meg, hogy feltételezés lenne ezen ragadozók táplálék állatainak lehetséges újabb fajjal való bővülése, inkább örvendetes, mert a "kövesek" egyébként is megfogyatkoztak becsülettel mind a Tisza mind a Duna vízrendszerében, köszönhetően a csökkenő táplálékkínálatnak, az egyre iszaposabb élőhelyekne, a rengeteg kormoránnak, és pl. a halpiacoknak éttermeknek is. Pl. Békásmegyeri piacon SÜLLŐ néven és árban adtták a köveseket. Mikor szóvá tettem, csak annyit mondott a halárús: Kussoljál má'!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......