Súlyos ítélet a gereblyéző rapsicoknakLetöltendő börtönbüntetésre és vitorlásuk elkobzására ítélte a bíróság a Balatonból harcsát „gereblyéző” rapsicokat.

A szinte példa nélküli szigort üdvözli és a példaértékűnek tartja a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A társaság vezetése emlékeztet arra, hogy 2009 decemberében nagy port vert fel az úgynevezett gereblyézős orvhalászat.

Információnk szerint a Tapolcai Városi Bíróság hozta meg ezt a ritkaság számba menő, de egyelőre első fokú ítéletet. A két vádlottat a bíróság – egyebek mellett – lopás bűntettében és állatkínzás vétségében is bűnösnek találta, ezért letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Emellett az elkövetéshez használt, lefoglalt horgászeszközök, valamint a vitorlásuk elkobzását is elrendelte. Annak ellenére, hogy a vádlottak büntetlen előéletűek, a bíróság figyelembe vette az ítélet kiszabásakor, hogy egyre gyakoribb az orvhalászat és egyre durvábbak a módszerek.

A szinte példa nélküli szigort üdvözli és a példaértékűnek tartja a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A társaság vezetése emlékeztet arra, hogy 2009 decemberében nagy port vert fel az úgynevezett gereblyézős orvhalászat.

Információnk szerint a Tapolcai Városi Bíróság hozta meg ezt a ritkaság számba menő, de egyelőre első fokú ítéletet. A két vádlottat a bíróság – egyebek mellett – lopás bűntettében és állatkínzás vétségében is bűnösnek találta, ezért letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Emellett az elkövetéshez használt, lefoglalt horgászeszközök, valamint a vitorlásuk elkobzását is elrendelte. Annak ellenére, hogy a vádlottak büntetlen előéletűek, a bíróság figyelembe vette az ítélet kiszabásakor, hogy egyre gyakoribb az orvhalászat és egyre durvábbak a módszerek.

Információnk szerint a letöltendő börtönt kiszabó bíró maga is horgász, s hozzáértő érvekkel söpörte le az ügyvédek védekezését.

ITT TALÁLTAM : http://sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/pecas-biro-itelte-bortonre-a-rapsicokat-369899#p2Címkék:

Most küldték, ez a helyzet a

Most küldték, ez a helyzet a a Murán....

puska is kellet volna a

puska is kellet volna a kamera mellé :-((

Sajnos nem tudok indulatok

Sajnos nem tudok indulatok nélkül reagálni errea filmre se, és a többire sem ami még fennt van a neten akárhol is.
Viszont lenne pár kérdésem a " hivatal" felé. !!!!
- Hivatal alatt értem,: Rendőrség, Természet védelem, Állatvédelmi hivatal, Helyi halgazdálkodók, Polgármesteri hivatal, s.t.b..
vajon ők ezeket a filmeket látva vajon mit intéznek az ügyben , hogy ezek a rablások megszűnjenek. Mert ezek a filmek alapján már el lehetne indulni felszámolni ezeket a szennyeket.

Gondolom ha egy - két közterületi kamera felvétel alapján el tud indulni a rendőrség akkor ezek a felvételek is tudnak adni valami támpontot. Sajnálom hogy reménytelennek tűnik a helyzet, de úgy gondolom ezek és az ilyen mértékű rablások már nem csak a magánemberek figyelmét kellene, hogy felkeltsék.

Úgy hogy itt kérem azoknak a segítségét, akik olyan székben ülnek, hogy érdemben tudnának tenni ezek ellen a mértéktelen rabsickodások ellen, ill. ezek felszámolásában, átgondoltan, megfontoltan, de tegyenek már valamit, hiszen az egészséges gondolkozású magánemberek hozzák az anyagot, még akár ilyen kisfilmek felvételeivel is.

Bízva a sikerekben köszönettel: Giricz László (goenye)

Még egy gondolat ,: remélem a

Még egy gondolat ,: remélem a balatoni estet követő itélet csak a kezdet a rabsickodás vissza szoritására.

Le kellene vágni a

Le kellene vágni a kezüket!!!!!!

Kedves Giricz László alias

Kedves Giricz László alias goenye !

Mélységesen egyetértek felháborodásával, hisz nemzeti kincsről, a halállományról van szó.

Egyesületek, HTSz-ek kezelésében lévő vizek, szinte szabad prédájává váltak a rabsicoknak.

Ami a filmben látottakat is felülmúlja, az az, mikor a szálak összefonódnak, s a tehetetlenséggel párosulnak.Tehetetlen a horgász, mert a rabsic maga az ellenőr, és tehetetlen a szerv. ki eljárhatna a dolgok ellen, mert valamilyen oknál fogva, pártfogolja a rabsicot.

Szabadidőmben gyakran járom az országot, s különböző vizeket látogatok, hol horgászatáért, hol egyszerűen csak magáért a tájért.

...és megdöbbenve hallottam a minap egy bosszús baráti társaság előadásában a következőt, kik Szobbal szemben levő Pilismarót térségének Duna-gátján szoktak horgászni

...épp ülünk barátaimmal a csendes vízparton, eszünk, várjuk az alkonyt, hogy a nemrég még tilalmi időt élvező csodás nemes halat a süllőt faggassuk étvágyáról, mikor megjelenik a kis társaság. Illendőn köszönnek, és érdeklődnek, fogtunk e már valamit?
Nemleges válaszunk után, felajánlottuk, tartsanak velünk némi szalonnás-kolbászos estebédünkben, és megköszönve letelepedtek mellénk. Hamar összebarátkoztunk Beszélgetésünk természetesen a haljárásról, a fogások lehetőségéről is szólt, véltük, jobban ismerik a környéket mint mi, és ki is derült gyakori látogatói a gátnak. Meséltek hajdani nagy fogásokról, mondván, mikor még a rapala repült a víz felett, már akkor elkapta a süllő.
De mi a helyzet most?...kérdeztük szinte egyszerre.

A helyzet?...hallgassátok csak!..

Az időközben besötétedést észre sem vettük, de a víz felől motorzúgást lehetett hallani, ám bármennyire is érzékeltük a kishajó közeledtét, látni semmit nem láttunk.
Kérdőn tártuk szét a karjainkat, mire a válasz egy rövidke szó lett. .a halász.
A halász? ..kérdeztünk vissza, mi vele a gond?
Hogy mi?...hát az, hogy ő az ellenőr is, miközben teljesen szabálytalanul közlekedik a vízen . Hogy kérhet számon szabályt, ha ő maga sem tartja be azokat?
Ez mondjuk valóban furcsa, de hát ettől még legfeljebb a vízi közlekedésre vonatkozó szabályt hágta át, amit a vízi rendészet fog majdan díjazni, mire ők ismét csak legyintettek.
Hát azzal meg mi a baj?...kérdem, hisz napközben láttuk járőrözni a rend őreit.
Napközben lehet, de őt a szemközti oldal rendőrkapitánya védi, amit fennen hangoztat is.. de figyeljetek csak most.
A sötétben valóban láthatóvá válik egy csónak, benne két ülő alak , az egyik a motort kezeli, míg a másik láthatóan, szinte a part kövezésétől befelé eregeti le a hálót.
Már megbocsássatok, de ismereteim szerint ezen a környéken szokott ívni a süllő. Pont itt halászik a fészkek felett? .Mit akar fogni, mondjuk úgy 10 év múlva?
Ráadásul, ha ismereteim nem tévednek , akkor tán még a parttól való távolság is benne van a Halászati Törvényben, hovatovább a sötét hajóból fogalma sem lehet, hogy a parton horgásznak e, vagy sem. Persze érvelhetne azzal, hogy a szürkület beálltával a horgászhelyet ki kell világítani.. de mi van a pergetőkkel?...Ők ugyanis járják a követ, és este kint a part mellett lapul a ragadozó. És nem utolsó sorban, mi van az ő kivilágításával?

Ne haragudj… milyen 10 év múlva-ról beszélsz? A halász a teljes ívásidő alatt itt volt. Pocakos süllők kerültek a hálóba és onnan ki tudja hová?....csak egy volt biztos…vissza a vízbe dobni senki nem látta a halat Ha ma este csak egy süllőt is fogsz, te vagy a király. mondja újdonsült barátom.
Rá nem vonatkozik a tilalom? .kérdeztem.
Rá szerintem semmi nem vonatkozik…ilyen háttérrel, mint rendőrkapitány, HTSz, rá semmi nem vonatkozik.
Rossz nyelvek azt mondják, lejjebbről költözött fel, mert ott a békafejű gében kívül semmi nem maradt.

Az est eltelt, valóban süllő nélkül. De nem csak süllő nélkül, rablás nélkül is. Kihaltnak tűnt a víz. Néha egy-egy márna, vagy busa megloccsant a sodor szélén, de ezen és a denevérek vadászatán kívül más nem történt.

Annyi igen, hogy meséltek még a halászról, aki azzal érvel, hogy ő adót fizet ezért. Szerintem azok is adót fizetnek, sőt halasítást is, akik horgászengedélyt váltanak. És miért haragszanak rá, hisz ő ebből él, és valamiből el kell tartania a családját ./ezt mindenki megérti, de a határt illene tudni neki, mint horgászellenőrnek, olyankor, mikor egy éves halászati engedély ára, nem ér fel egy éves horgászengedély árával, ,amivel viszont nehezebb körülmények között is csak napi 5db nemes hal vihető el. / Meg, hogy bejár az öbölbe is, ami horgászkezelésű víz, vagy nagy haljárás esetén leereszti a hálót az öböl bejáratába, függetlenül attól, hogy az hajózó útvonal, és egy csomó anomáliáról, ami teljességgel ellentétes, még a jóérzéssel is, hisz ha ő az ellenőr, akkor őt ki ellenőrzi, ?... mert bár nappal a rendőrség ellenőriz, de este a halász azt tesz, amit akar, hisz őt senki nem ellenőrzi. Akinek meg kötelessége lenne betartatni vele a szabályt az ott van a háta mögött.. mondják ezt és lehet benne valami, mert valóban ez történt két nap múlva is, mikor kíváncsiságból ismét felkerestem a vízterületet.

Nem jól van ez így!.

Talán még a törvények változtatása és betartatása elég lenne, mielőtt valahol valakinél elszakadna a cérna..

Üdv ! főpeca

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......