Ráját a Dunába - Cápát a Tiszába !Ginger videója sarkallt a bejegyzés írásra. Ott merült fel a vicces kérdés - miért nincsenek vizeinkben gigászi, harcos márnák ? Vagy valami, még nagyobbak ?

Spanyolországban a ponty és a harcsa teljesen ismeretlen hal volt még pár évtizeddel ezelőtt. Kísérletező kedvű kedvű Angol és Német horgászok engedték szabadon őket az Ebro a Tajo és Mino folyókba. S pár év elteltével a horgászoktól elhagyatott folyókban gigászi nyurga pontyok és szürke harcsák fejlődtek, Európa horgászainak legnagyobb örömére. Itt bejött a kísérlet !

Manapság, a genetika óriási léptekkel fejlődik, a halbiológusok már dolgoznak egyes fajok áttelepítésének megoldásain. Az áttelepítések - természetesen táplálkozási célzattal történnének - egyes országok kopár vizeibe. Bizonyos keresztezések és gén módosítások révén egyes trópusi halak a huzamosabb ideig fennálló oxigénhiányt és táplálékhiányt is jól tűrik. Más kísérletek pedig a hidegtűrést vizsgálják. Például több Dél-Amerikai halfajjal történő kísérlet is rendkívül biztató.

Minket, hazai pecásokat azonban azok a halak érdekelnek amik a téli Duna, jeges vizében is otthonosan úszkálnának viszont a rekkenő kánikulát is elviselik.... és hevesen kapnának minden csalira!

Itt azonban felmerülhet a kérdés: akarunk-e ???..... gülü szemű, labda formájú, elektromos, tüskés, harapós, furcsa ízű halakra horgászni ? Arról nem is beszélve nem okoznának-e a jövőben ökológiai katasztrófát a vizeinkben. Szóval nehéz lenne eldönteni - mi a jó a horgásznak és mi a jó a természetnek. Sajnos, volt már egy-két vakvágány a hazai tájidegen fajok betelepítése körül, legyen szó a csökött törpeharcsáról, a büdös busáról vagy a penészes ezüstkárászról.

Nem mondom... azért egy Marlinnal elviaskodnék a füredi mólón... :)

Ráját a Dunába - Cápát a Tiszába !


Isten őrizz! Inkább

Isten őrizz! Inkább szaporítani az őshonos fajtákat. Elég nekünk viaskodni egy tízes csukával.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil