Nekik mindent szabad? Avagy a dunakeszi tőzegláp jövője.Sziasztok!

Napokban kaptam egy videót, amit megnéztem és mélységesen felháborodtam. Ezek mindent megtehetnek, nekik semmi sem szent??? A felháborodásom tárgya az Újpest és Dunakeszi határán elterülő Tőzegláp.


Tőzegláp, Dunakeszi nagyobb térképen való megjelenítése

Aki esetleg nem tudná, ez a terület a Dunakeszi Auchan és a Dunakeszi sóderbánya tó között terül el. Ez a terület természetvédelmi terület, ahol több védett növény- és állatfaj él. A védett láp területen szeretnének új parkolót létesíteni, amivel a teljes természeti értékeket elpusztítanák. Segítsünk a láp fennmaradásáért!

Nézzétek meg ezt a 3 videót, és döntsetek.

1.

2.

3.Én már semmin nem

Én már semmin nem csodálkozom.

lové, mutyi, Sukoro, BKV,

lové, mutyi, Sukoro, BKV, Kulcsár, tocsik, metró.......

Basszus, az oké h

Basszus, az oké h piacorientált világban élünk minden arról szól, h mit lehet eladni, de hamár a saját VÉDETT területeinket is eladjuk akkor mi lesz a következő.A lelkünk is a madaras tescoé lesz????

Tisztelt hozzászólók! "Láttam

Tisztelt hozzászólók!

"Láttam már karon varjút!" közmondással kezdhetem a mondandómat. Minden eszközt meg kell ragadni, hogy az ilyen ocsmány, senkiházi, számító, és gerinctelen (és a cifra jelzőket még sorolhatnám) cégeket, és szakértőket kiközösítsük, akár a törvény, akár a civil összefogás erejével!!! Csak így tovább tisztelt természetvédők, csak így tovább!!!

Más is van itt kérem, nem

Más is van itt kérem, nem csak egy sima parkolóépítési projekt.
<strong>A nyakamat rá, újabb "pláza" tervei vannak a háttérben.</strong>

Most foglalkoztak a témával

Most foglalkoztak a témával az M1 délelőtti műsorában.
Az ósün megvenné a területet,és továbbadná egy bútoráruháznak.
Röviden ennyi.
A Dunakeszi polgármester fejét elnézve,az annyát is eladná pár ezresért.

Nem értem a madaras üzlet

Nem értem a madaras üzlet vezetőit? Ezt a lápost mire építhető telekké tennék ez irtó sok pénzbe kerülne, és biztosan van parkolónak való kedvezőbb hely máshol csak jómódjukban már nem tudják mit is csináljanak velünk " kis fejlődő" országgal, ahol tutira megvehető minden, mert velejéig korruptak a vezetőink.
Amúgy meg milyen lélek szorult beléjük, hogy egy természetvédelmi területet elbirtokoljanak?

Dr. Harka Ákostól, a Magyar

Dr. Harka Ákostól, a Magyar Haltani Társaság elnökétől kaptam egy a témával kapcsolatos körlevelet. A vizes élőhely megmentéséért aláírás gyűjtés indult. Íme a továbbított levél:

"Kedves Barátaim!
A sajtóból talán már értesültetek róla, hogy a dunakeszi Auchan új épületet és parkolót akar építeni egy ex lege védendő tőzegláp helyére. Magyarországon nagyon kevés vizes élőhely maradt, és azok között is kevésnél figyelhető meg tőzegképződés. A dunakeszi láp ilyen; élővilága országos jelentőségű értékké teszi. A terület tulajdonosai elérték, hogy a természetvédelmi hatóság törölje a láp védettségét, az Önkormányzat pedig belterületbe vonja, és beépíthető területté nyilvánítsa.
Néhányan összefogtunk, hogy megakadályozzuk ezt a törvénytelen, bűncselekményektől terhelt és természetpusztító beruházást. Megakadályozása és a hatósági eljárás visszásságainak kivizsgálása érdekében aláírásgyűjtést indítottunk. Kérjük, csatlakozz Te is kezdeményezésünkhöz!

> > *ALÁÍRÁS:*
> >
> > http://www.elolanc.hu/index.php/dunakeszitozeglap/peticio-kat

Kérjük, küldd tovább ismerőseidnek is ezt az üzenetet! Bővebb információ a lápról: http://www.tozegto.freeweb.hu

Köszönettel: Sarkadi Márton"

Nagyon kérek mindenkit, hogy

Nagyon kérek mindenkit, hogy EZT MÁR NE HAGYJUK!

Nem kell sokat aludnunk,hogy egy "szép napon" arra ébredjünk: NEM MARADT SEMMINK EBBŐL A GYÖNYÖRŰ HAZÁNKBÓL!!! Én csatlakozom és arra kérek minden sporttársat,tegyünk meg MINDEN TŐLÜNK TELHETŐT-de ha lehet még többet is- hogy vége legyen ennek az őrült természet kizsákmányolásnak(is)!!

Most mond meg mit tehet az

Most mond meg mit tehet az egyszerű halandó egy ilyen szélmalom harcban?

Szerintem, ezek sem

Szerintem, ezek sem istenek,csak egyszerű földi halandók,bár nyilván azt gondolják,hogy BÁRMIT megtehetnek! Nos,amíg hagyjuk nekik,ez így is fog maradni.Úgy gondolom,a horgász,a természetjáró,a vadász...stb. semmivel nem gyávább egy önző,pénzimádó,egoista bűnözőnél!!

Sajna ez a pénzről szól .

Sajna ez a pénzről szól . Ebben az országban a multik mindent megtehetnek.Nem volna szabad eladni 1centi zöldet sem.Felháboritó,lassan kiirtanak mindent.

majdcsak nem lesz élőhelye az

majdcsak nem lesz élőhelye az embernek a földön,bár akkor meg a multik,és "befektetők" majd a marson fognak telkeket árulni,ill.beépíteni....

Az Auchan hivatalos válasza

Az Auchan hivatalos válasza itt tekinthető meg:

Remek! Nagyon remélem, hogy

Remek! Nagyon remélem, hogy ez nem csak kósza kijelentés. Ha valóban betartják az igéretüket, akkor nagyon kellemeset fogok bennük csalódni. Köszönöm Reka, hogy megosztottad velünk ezt a videót!

A fragmentáció és

A fragmentáció és szegélyesedés miatt mindegy mennyit épít be, ha hozzányúlnak, elpusztul az egész!

És megint egy friss infó -

És megint egy friss infó - 2010.02.11

A minisztérium felülvizsgálja a dunakeszi tőzegláp ügyét.
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán elrendelte a dunakeszi tőzegláppal kapcsolatos főfelügyelőségi határozat minisztériumi felülvizsgálatát, hogy megállapítsa, jogszerű volt-e az eljárás és a döntés - tájékoztatta a zöldtárca az MTI-t.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség megsemmisítette az elsőfokú hatóság döntését, mely szerint lápnak minősül a szóban forgó terület. Az ügyben bírósági eljárás folyik, és számos természetvédelmi civil szervezet is petíciót nyújtott be a környezetvédelmi tárcához ez ügyben.

A civilek szerint az Auchan cégcsoport a védett láp területén bővítené közeli áruházát; a természetvédők korábban már rendőrségi feljelentést tettek, ombudsmani vizsgálatot kértek, és a köztársasági elnökhöz is fordultak. A terület védelmének fontosságát a Magyar Tudományos Akadémia is külön állásfoglalásban erősítette meg.
A környezetvédelmi minisztérium célja, hogy több oldalról megalapozott szakértői vélemény alapján szülessen döntés arról, hogy az adott terület természetvédelmi szempontból lápnak minősül-e, és így a törvény erejénél fogva védett-e - olvasható a tárca közleményében.

Akciós ajánlat:

Eldőlt a dunakeszi tőzegláp

Eldőlt a dunakeszi tőzegláp sorsa

2010. november 9-én hatósági helyszíni szemlét tartott a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a dunakeszi tőzegláp nyugati részén. Emlékezetes, hogy 2003-ban az akkori tulajdonos kettéosztotta a lápot, és a szárazabbnak tűnő nyugati részéről a Duna-Ipoly Nemzeti Park egykori igazgatója, Vas János (2010-ig MDF-es országgyűlési képviselő) kimondta, hogy nem minősül lápnak. Az Auchan első lépésben ezt a területet vásárolta meg, és ide tervezte az újabb, összesen 46.000 négyzetméter alapterületű áruházegyüttest, amely IKEÁ-ból, KIKÁ-ból és elektrotechnikai áruházból állna.

Később megnőtt az étvágy, és a természetvédelem gyengeségét kihasználva a láp keleti részének védettségét is töröltették a földhivatalban, majd hiába indult meg 2006-ban civil szervezetek kezdeményezésére a láp kiterjedésének megállapítására irányuló eljárás, az 2009-ben azzal a döbbenetes eredménnyel zárult, hogy a dunakeszi tőzegláp nem is létezik, illetve közigazgatási eljárási okokból nem lehet foglalkozni a létével.

A civil szervezkedés és a sajtó hatására végül 2010 elején vett fordulatot az ügy. A Természetvédelmi Főfelügyelőség megsemmisítette saját és az elsőfokú hatóság által hozott határozatokat, és újraindította azt az eljárást, amely a láp létét és kiterjedését hivatott megállapítani. Szeptember 28-án a terület keleti feléről állapították meg, hogy lápnak minősül, a tegnapi napon pedig a nyugati részt vette vizsgálat alá a hatóság a tulajdonos, az ügyfélnek minősülő civil szervezetek és a Jövő Nemzedékek Ombudsmani Hivatalának képviselői részvételével.

A tegnapi helyszíni szemle eredményeként megállapítást nyert, hogy a terület nagy része kielégíti azokat a törvényi kritériumokat, amelyek alapján lápnak kell tekinteni. A lápos részek között két keskeny, kissé kiemelkedő sáv húzódik, amelyek ugyan nem minősülnek lápnak, de szintén gazdag élővilágnak adnak helyet még annak ellenére is, hogy a terület tulajdonosai módszeresen törekedtek az őshonos növényzet elpusztítására mélyszántással és gyomfák betelepítésével. Az idegenhonos fajok szerencsére kipusztultak, és az eredeti élővilág – bizonyítva életképességét – visszahódította a területet.

Google-légifotó 2000-ből. ( http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=15602 ) A világító foltok jól mutatják a lápot tagoló szárazabb részeket, amelyeket az akkori tulajdonos felszántatott. Balra az Auchan építésének előkészítéseként végzett tereprendezés.

A tegnapi szemle eredményeként nemigen maradhat kétség afelől, hogy a dunakeszi tőzegláp védelemre érdemes érték, ahol építkezésnek semmi helye nincsen. Az eddigi események alapján természetesen azt is biztosra vehetjük, hogy az Auchan – ellentétben saját vállalásaival – fellebbezni fog a döntések ellen, és tovább bombázza a hatóságokat beadványaival, valamint a civilek ellen is folytatja akcióit.

A láp létének megállapítása mégis döntő fordulatot jelent, és időszerűvé teszi, hogy az ügy egyes tanulságait megfogalmazzuk. A dunakeszi események is azt bizonyítják, hogy a civil szervezetek által biztosított kontroll a környezetvédelmi kérdéseket érintő beruházásoknál igen nagy jelentőségű. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy az Óceán-ároknak nevezett szennyvíz-elvezető csatorna tőzeglápba való beletereléséhez egyszer már hozzájárult a hatóság, és a nyilvánvalóan hibás döntést csak a Levegő Munkacsoport fellebbezése nyomán változtatták meg. (Az Auchan azóta újból beadta a kérést az elterelésre.) A láp létét tagadó másodfokú hatósági határozatot a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány beadványa miatt kezdték felülvizsgálni. Összegezve ezeket az eseményeket, kijelenthetjük, hogy a civil szervezetek nélkül már régen belevezették volna a szennyvizet a „láthatatlan” lápba…

Hatósági helyszíni szemle a láp nyugati részén, ahol az áruházépületek állnának az Auchan tervei szerint. A hatalmas fűzfákat 2000-ben még az előző tulajdonos, Murvai Zoltán vágatta ki, majd 2003-ban és 2006-ban az Auchan ismételten levágatta a hajtásokat. Reméljük, többször nem teheti.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy ne nevezzük meg ennek az abszurd történetnek néhány személyes felelősét. Vas János volt nemzeti parki igazgató döntése nyomán vonták vissza a terület tegnap is lápnak bizonyult részének védettségét. Dr. Szabó Sándor (a közelmúltig a Természetvédelmi Főfelügyelőség Főosztályvezetője) járult hozzá az Óceán-árok lápba terelésére, és ugyancsak ő volt, aki a láp egyik legszebb részének úttá való átminősítését engedélyezte, mert úgy látta, hogy természeti értéket nem érint. Dr. S. Nagy lászló igazságügyi szakértő jelentette ki, hogy a láp keleti részén nincsen vizet megkötni képes talaj és tőzegtartalom, tehát a terület nem láp. Mindezek az állítások hamisnak bizonyultak, a rájuk alapított hatósági határozatokat visszavonták. A dunakeszi tőzegláp ennek következtében valószínűleg túl van a veszélyen – legalább egy időre. Azonban fel kell tennünk a kérdést: ezzel minden elrendeződött? Vajon hány hasonló ügy lehet még, amelyiknek a közreműködői esetleg ugyanezek a személyek? Vajon ez a napvilágra került eseménysorozat elegendő-e ahhoz, hogy további tevékenységüket megakadályozzák?

Forrás: MTI

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......