Kerti tóba vegyszert, algaölőként NEEEEAzért teszek közzé néhány gondolatot a támában, mert a közelmúltban két helyről is hallottam, hogy kerti tóba algamentesítő szerként különböző vegyszereket (rézgálic, stb) öntenek.

Először azt hittem, valami félreértésről van szó. A fiam fociedzésén beszélgettem egy másik szülővel, és kiderült, nekik is van kerti tavuk, aranyhalakkal, koikkal. A nagy melegben gyakran előfordul a zöldalga elburjánzása, főleg ha kevés árnyékot kap a víz. Mikor erről kezdtünk beszélni, megdöbbenve hallottam, hogy az illető időközönként rézgálicot önt a vízbe, amitől "gyönyörű tiszta, átlátszó lesz a víz". Hitetlenkedve hallgattam, még akkor próbáltam meggyőzni, hogy ez ugyan rövid távon hozhat eredményt, az algákat kiírtva letisztul a tó, de a méreganyag a tóban lévő magasabb rendű növényekre, állatokra (halak, békák, siklók, molnárkák stb) nagyon káros. Nem tudtam meggyőzni. Itthon utánanéztem, a google keresőbe beütöttem, hogy "rézgálic hatása halakra", és természetesen a talált írások engem igazoltak. A rézgálicot, pontosabban annak vízzel áztatott levét gyümölcsösökben használják - használták különböző káros gombák, baktériumok (pl. peronoszpóra) elpusztítására. Az élőlényekre, állatokra a nehézfémekhez hasonló hatása van, a szervezetben felhalmozódik. Kis mennyiségben nem okoz észlelhető hatást, de ahogy halmozódik a szervezetben, úgy egyre problémásabb, különböző mozgásszervi bajokat okoz, végül elhulláshoz vezet.

Előbb azt hittem, csak egy agyament egyéni ötletről volt szó, de csalódnom kellett. Sajnos ez az algamentesítő módszer terjed! Korábbi munkahelyemen beszélgettem egy régi társammal, aki egy kis falusi magán horgásztóra jár horgászni. Panaszkodott, hogy pusztulnak az ismerőse tavában a halak, ahol eddig minden rendben volt. A tó a nagy melegben bezöldült, és a tulajdonosnak azt javasolták, a rézgálictól szép tiszta lesz a vize. El is ment az illető a közeli gazdaboltba. Ott már ismerős volt az eladóknak a történet, (tehát a hülyeség tényleg ragadós!) és a tó mérete után érdeklődtek. 3 kg-nyi dózist javasoltak a tulajnak. Ő valamit megérzett, nem merte az egészet beleönteni, csak az egyharmadát, azaz 1 kg-ot. És láss csodát: néhány nap múlva (a már "tiszta" tóban elkezdődött a halpusztulás. Gyakorlatilag az évek alatt felnevelt pontyok, amúrok nagyja volt elpusztulva.

Kérek mindenkit, aki ezt az írást olvassa, ne tegyen ilyet vízi barátainkkal. Akit csak tudunk, győzzünk meg a káros hatásokról. Mi horgászok sokat panaszkodunk, hogy a természetes vizek mennyi vegyszerrel szennyezettek. Otthon, akár kedvtelésből, akár horgásztóként is használt vizünket ne szennyezzük.

Hogy mi a megoldás? Konkrét anyagokat nem fogok leírni, mert reklám íze lenne, a célom pedig nem ez. Minden horgász sajtó orgánumban olvashatunk biológiai víztisztításról. Ma már több cég is készít különböző baktérium tenyészeteket, törzseket, amelyek biológiai úton bontják a zöld és barna (kova) algákat, káros anyagtól mentesen teszik tisztává kertünk díszét. Kicsit biztosan többet kell rá áldozni, de ez van, ha már befektettünk a fóliába, szűrőberendezésbe, időt és energiát szántunk rá, biztosan belefér.

Várom a hozzászólásokat: Marosmente.

Kerti tóba vegyszert, algaölőként NEEEE


Köszönjük a "figyelmeztető"

Köszönjük a "figyelmeztető" írást, az otthoni kerti-tó tulajdonosok nevében.

Engedelmeddel odacsempésztem egy "veszélyt jelző" képet is. Remélem olvassák a tó-tulajdonos barátaink ezt a bejegyzést és nem kísérleteznek a rézgáliccal. Mint tudjuk kitűnő permetező szer, a szőlő gombás eredetű kártevői ellen. De nem egy univerzális csodafegyver, sőt - veszélyes méreg a vízi élőlényekre.

Uszómedencébe lehet tenni pl.

Uszómedencébe lehet tenni pl. 05 kg 10 m3-be ,

Én nem tennék az

Én nem tennék az úszómedencébe sem. Felszívódik a bőrön át, és nagy dózisban az emberek is nehézfém mérgezést kapnak tőle. Azt így hasraütésre meg nem lehet megmondani, hogy mi a sok... Én szoba szökőkútba teszek majd egy adagot, de előbb átnézem az alternatívákat. Szóba jön még a klórmész többek között.

Úszómedencébe valóban jó,de a

Úszómedencébe valóban jó,de a fél kiló az nagyon túlzás,hacsak nem egy egész szenonra gondoltál.Én a 4,5 méteres kerti medencébe teszek hetente,másfél hetente kb.másfél evőkanál feloldott rézgálicot és gyönyörű tiszta lesz tőle.Szóval a fél kiló az egy egész idényre elég.

Én is találkoztam a

Én is találkoztam a "jelenséggel"! Csak fejemet tudtam fogni.

Én is igy jártam, de nem

Én is igy jártam, de nem tudom hogy mi ilyenkor a tennivaló. Kérem ha valaki segítséget tud nyújtani, ÍRJON!!!!!!!!!

Üdv Alga ellen klórmészt kell

Üdv

Alga ellen klórmészt kell szórni sávosan. Egyébként a rézgálic nem vegyszer. vegyszereknek a szintetikus anyagokat nevezzük.

Üdv. Erről a módszerről már

Üdv. Erről a módszerről már én is hallottam de nem tudom, hogy tényleg működik-e és, hogy milyen mennyiségű klórmeszet kell a tóba tenni.

Sziasztok. Én is halottam

Sziasztok.

Én is halottam erről a módszerről,ha nem találok az oldalatokra ki is próbálom. Sajnos a kerti tavunkba mi is küzdünk az algák ellen,már nagyon sok pénzt ráköltöttünk kűlömböző algaölökre de mind hiába. Ha valaki tud rá megoldást kérem írja meg nekem,nagyon meg köszönném,mert mi már kifogytunk az ötletekből.

Köszönöm Erika

Kedves Erika! Nem vagyok

Kedves Erika!

Nem vagyok szakértője a témának, de úgy tudom, hogy a vízi növények és az algák egymással versengenek a tápanyagokon. Szóval a túlszaporodásnak az is lehet az oka, hogy túl kevés a vízi növény a tóban. Elméletileg további ok lehet például az, hogy pang a víz, vagy hogy nincs olyan élőlény a tóban, ami megenné az algát. Az év többi részénél rendben levő tavak is algásodhatnak tavasszal, mert az algák sokkal hamarabb életre kelnek, mint a vízi növények. Később ez magától elmúlik. Az algákat viszonylag egyszerű elpusztítani, sok dologra érzékenyek. A kulcs kérdés annak a módszernek a megtalálása, ami megkíméli a többi vízi élőlényt.

ez

ez kötelező:
http://www.tuja.hu/vizinov-alga.htm

erről hallottatok:
http://www.greencity.hu/malatech-water-pond-pure-sűr%C3%ADtmény-kerti-algamentes%C3%ADtő-p-1827.html

üd

Ez mind mind szép és jó, és

Ez mind mind szép és jó, és igazából érthető. Viszont minden tó tulajdonos,mint én is, keresi a megoldást a lehető legolcsóbb módszereket a tó vízének tisztán tartására. Az én tavam gyakorlatilag 0Ft beruházással készült, és ehhez képest szép lett.
Az egyedüli pénzbeli beruházás egy szökőkút volt,amitől azt vártam,hogy tiszta marad a víz és kellő oxigént juttat a vízbe.
sajnos ez nem vált be.
azóta is minden nap (napközben) működik a szivattyú, de sem drága algaölőre,sem 50-100 ezres berendezés beruházásra nem futja.
Mivel a halak idén leívtak, túl sok a kishal,amit majd nyilván korrigálni fogok, de addig is keresem a legolcsóbb megoldást a víz tisztán tartására a halak és növények mérgezése nélkül.

Kaptam egy tanácsot, sima oltott meszet tegyek a vízbe, ez is tisztítja. Úgy gondolom, ez sem éppen kedvező a halaknak, így eddig csak 2 alkalommal tettem a vízbe egy-egy marékkal. valamennyit ez is segített, de messze nem az igazi.
A klórmész pont annyira káros mint a klórtabletta. Nem ajánlanám senkinek!

Ha valakinek van valami tuti receptje,ami működik és hatásos, azt örömmel olvasnánk! Persze alapkövetelmény a káros hatástól való mentesség!
Üdv! Zsolti

A tuti módszer az, hogy

A tuti módszer az, hogy beteszel egy keringető szivattyút egy szűrővel, aminél a fennmaradó részt (szóval az algákat) egy külön tartályba gyűjtöd. Ezt lehet folyamatos üzemben is csinálni. Ha ferdén van bent a szűrő, akkor a víz nagyrésze elmegy egyenesen, az algák meg elmehetnek derékszögben egy másik csőben. A maradék valószínűleg egy idő után berohad, szóval trágyázáshoz pl ideális alapanyag. Ennek a hatékonysága sokmindentől függ: algák mérete, tó mérete, szivattyú ereje, cső mérete, stb... Teljesen fizikailag biztosan nem lehet megszabadulni tőlük, mert biofilmet képeznek, és megtapadnak a szilárd anyagokon, de el tudom képzelni, hogy pár havonta néhány napot megy a szivattyú, amíg kitisztítja a tavat. Az algásodás szerintem inkább csak tünet, a probléma fő oka, hogy mocskos a víz: egy csomó tápanyag van benne, amin elszaporodhatnak az algák. Ez lehet belemosódó trágyától, földtől, de akár a halak is üríthetnek bele túl sokat (ugye ők tápot esznek, ami szintén kívülről jövő tápanyag). Ha a magasabb rendű vízi növények már nem tudnak többet felvenni ebből a tápanyagból, akkor kerülnek túlsúlyba az algák. Szóval mondjuk nád telepítése is segíthet a tó tisztán tartásában.

Tisztelt Olvasók! Tátott

Tisztelt Olvasók!
Tátott szájjal nézek,és olvasok!
Véletlenül vetődtem ide,és le vagyok döbbenve.
Meglett iskolázott emberek amit csinálnak,szörnyű!
Sem medencébe,sem halastóba tenni NÖVÉNYVÉDŐ SZERT
TILOS!
Halveszélyes,az emberi egészségre ártalmas.
Magamról: Zöldkártyás vizsgám van,aminek az előnyeit (Permetszerhez való hozzájutás)a kiskertemben gazdálkodva élvezem.A szermaradékokkal én is hadilábon állok,és át fogok térni a bio gazdálkodásra.
Ha én így gondolkozom,akkor miért gondolkoznak mások ellentétesen,puszta anyagi érdekből?
A természetes vizeket biológiai módon lehet tisztítani.(Ahogyan az erdeinkben sem halmozódik fel az avar,vagy a vizeinkben sem a növényi korhadék,vagy az egysejtű termelői vagy fogyasztói réteg.(Itt az ökológiai piramisa gondoltam.)Vagy ha igen,akkor valami felborult.
A vizek másik módon való tisztítása klórgázzal és (ipari minőségű) hypóval történik:Ami 0,4mg/m3. (Nem kilók!!!!!!!)
Ez egy vízműves tapasztalat.
Az írottak sokkolóak,de nem az volt a szándékom,hogy domborítsak,vagy megbántsak bárkit is.Célom az volt,hogy elvegyem a kedvét azoknak az embereknek,akik ezt a technikát alkalmazzák.
NE TEGYED!
Maradok tisztelettel:Vas László!

klórmész 1g/m3 víz!!! többet

klórmész 1g/m3 víz!!! többet ne

Segítséget szeretnék kérn

Segítséget szeretnék kérn iS.O.S.-ben,4köbméteres tavunk bebarnult.A tavirózsa is nem virágzik azóta .Sárgul a levele.

Van szűrő ,zeolit a tóban.

Mit tegyek?

Üdv! Szerintem sok

Üdv!
Szerintem sok /túlzottan/ fényt kap a víz!!!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......