Horgászbotok okozta áramütésKorábbi években már több horgász tragédiájáról olvashattunk, amikor nagyfeszültségű távvezeték a horgászbotokon keresztül okozott súlyos, vagy halálos balesetet.

Az áramszolgáltatók rendszeresen felhívják a horgászok figyelmét a szénszálas-carbon botok nagyfeszültségű vezetékek közelében történő használatának fokozott veszélyeire.

Nemrég ismét megkereste a Magyar Országos Horgász Szövetséget az egyik áramszolgáltató és kérte segítségünket a növekvő balesetek száma miatt a horgászok ismételt tájékoztatására.

Az országos szövetséghez érkezett levél tartalma :

Tisztelt Szövetség !

Kérjük Önöket, hogy a rendelkezésükre álló valamennyi eszközt felhasználva segítsenek az áramütéses balesetek megelőzésében. A közelmúltban a Délmagyarországi Áramszolgáltató (DÉMÁSZ) Zrt területén több horgászt ért súlyos áramütéses baleset. Ezek mindegyikénél a horgásztó közvetlen közelében nagyfeszültségű villamos távvezeték haladt. A horgászok hosszú carbon botot használtak, mellyel szabálytalanul megközelítették a 20 kV-os vezetéket, és áramütést szenvedtek.

A 122/2004. (X. 15.) GKM rendelet a villamosmű biztonsági övezetéről meghatározza, hogy <strong>az 1-35 kV névleges feszültségű föld feletti szabadvezeték biztonsági övezete 5 méter. Ez azt jelenti, hogy a vezetéket ennél jobban megközelíteni életveszélyes és tilos!</strong> Hangsúlyozzuk a megközelítést (!!), hiszen közvetlen érintés hiányában is bekövetkezhet az átívelés. Javasoljuk továbbá, hogy szükség esetén a tavak üzemeltetője figyelmeztető táblát is helyezzen ki.

Közreműködésüket előre is köszönjük.

DÉMÁSZ Zrt

Fontos, hogy a horgászegyesületek a közgyűléseken, különböző horgászfórumokon rendszeresen hívják fel tagjaik figyelmét erre a komoly veszélyforrásra.

Forrás: www.mohosz.hu

U.i.: Néhány újabb fejlesztésű zsinór még száraz állapotában is áramvezető képes. Kérek mindenkit, hogy ezt tartsák eszükben és lehetőleg kerüljék az ilyen horgászhelyeket.

Horgászbotok okozta áramütés


Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......