Horgász múzeumBevallom nem célirányosan mentünk a Balatonalmádi horgász múzeumba. A családi horgász-kempingezés utolsó napján egy felhőszakadás kergetett be minket a Városház téren lévő "Vízi múzeumba". A múzeum épp zárva volt, de az ajtó ez állt: Hívja ezt a telefonszámot (06 70 392-71-86) és öt percen belül ide jövök....

Láss csodád Gyuri bátyánk, 5 perc múlva ott termett és fantasztikus idegenvezetésre invitált minket a horgász és halász relikviák világába. Ami a nagyon tettszett a rögtönzött tárlatvezetésben: lehet kérdezni, Gyuri bátyánk nagyon szívesen válaszol, anekdotázik és érdekes történetekkel színesíti egy-egy antik tárgy történetét mint szakavatott gyűjtő és nem utolsó sorban, mint kitűnő horgász. Tehát aki a Balaton mellett jár, ne hagyja ki ezt a programot. Szerencsére a Pannónia Kulturális Központ tökéletes helyet biztosított ennek az egyedülálló anyagnak.

A kiállítóhely 2006. június 2-án nyílt meg, s megtekinthető az év minden napján, a Pannónia Kulturális Központ nyitva tartási idejében. A Horgászmúzeum anyaga Gönczi György gyűjteményéből áll össze, amely nemcsak Magyarországon számíthat rendkívüli érdeklődésre, de a határon túli horgászok számára is érdekes lehet. Az évek óta Balatonalmádiban élő kiváló horgász és ma jól prosperáló horgászboltot vezető üzletember olyan relikviákat gyűjtött össze, amelyek megtekintéséért érdemes lesz elzarándokolni a Balaton-parti városba. Csak néhány különlegesség: látható az orsók ősének számító százéves Nottingham faorsó, belső sárgaréz mozgókoronggal, felszabadítható fékkel. De van itt az első világháború előtti időkből származó bakelitorsó, ugyancsak egy háború előtti Hardy orsó, mely ma is működhetne. 1938-ból való az első hazai gyártású darab, és itt látható az első híres Papp-féle orsó, de izgalmas látnivalók a DAM, az ABU és más nagy cégek korabeli orsói is. Különlegesség az 1947-ben kiadott Hokév horgászcikk-katalógus, amelyből például megtudhatjuk, hogy egy akkori Hardy orsó ára 1000 Ft volt!

A botok is különlegesek, köztük az első csepeli csőbot, amely az ötvenes években készült és egyedi darab; az orosz páncélautó antennájából készült bot, melynek tulajdonosa Battonyánál lépte át a határt. Egymás mellett sorakoznak a tőrpengés, a ragasztott, az öszvérbotok (alja üveg, a toldalék pedig ragasztott nád), valamint a tengeri nádbotok. Közülük is kiemelkedik egy tengeri borsnád bot, amely az 1940-es években készült. A korabeli horgászbotépítés nemcsak nádból készítettek ragasztott botokat, hanem akácfából vagy más kemény fából is. Láthattunk egy különleges horgászládát, a tárlókban számos érdekes régi iratot, köztük a hajdani Sporthorgász néhány megfakult példányát.

Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár
8220 Balatonalmádi, Városház tér 4.
Információ: Gönczi György
Tel.: 70/392-71-86

Horgász múzeum


Köszönöm a cikket, ki fogom

Köszönöm a cikket, ki fogom tenni, ha majd frissítem a muzeum.lap.hu linkgyűjtemény anyagát.

Köszönjük a Horgászmúzeum

Köszönjük a Horgászmúzeum nevében is.

Gönczi György Csepelen volt

Gönczi György Csepelen volt horgászboltos és sporthorgász, mikor felismerte, hogy a monokinis lányok előfordulásának valószínűsége nagyságrendekkel nagyobb Almádiban. Így 1990-ben döntött, és Balatonalmádiba helyezte át üzletét. A most 65 éves Gyuri bácsi a helyi horgászegyesület éves báljára kis kiállítást rendezett néhány éve gyűjteményéből.

Akkora sikere volt , hogy helyet ajánlottak egy helyi középületben, ahova befért az igen jelentős méreteket elért gyűjteménye. Az ajtón felirat: Hívja ezt a telefonszámot és öt percen belül ide jövök. Két percen belül volt ott. Kedvesen és szakszerűen vezet végig. Rengetek történettel. Ha tehetik, látogassák meg. A szerző saját zseniális képei a hajtás után.

Tisztelt Gönci György úr. Egy

Tisztelt Gönci György úr.
Egy nem mindennapi kérésem van mivel eddig sehol nem tudtak segiteni ez ügyben egy 175 cm-es preparált fehér cápát hol s kb mennyiért lehet eladni. Előre is köszönöm a segitséget. Üdvözlettel Tót Róbert Vajdaságból.

Tisztelt Róbert, mivel Gyuri

Tisztelt Róbert, mivel Gyuri bátyánk nem hiszem hogy olvassa ezt a bejegyzést, ezért telefonon kellene megkérdezni. De véleményem szerint ő csak magyar vonatkozású halakat gyűjt a múzeumába.

Csendben jegyzem meg hogy a Fehér cápa, kiemelten védett hal, tehát ha intézménynek próbálod értékesíteni, biztos kérni fogják a származási dokumentumokat !

Annyit még hozzá szeretnék

Annyit még hozzá szeretnék tenni, hogy Gyuri bácsi a nyocvanas években kiemelt támogatója és szponzora volt a csepel he verseny csapatának. Köszönjük....

Helló :-) Sajnálatos módon

Helló :-)

Sajnálatos módon "hála" a balatonalmádi önkormányzatnak, Gönczi Gyuri bácsit a teljes kollekciójával együtt kiebrudalták és játszóházat hoztak létre az Európában! egyedülálló Halász- és Horgászmúzeum helyén. Az indok a következô volt :
"Mint a település aljegyzőjétől, Kovács Piroska Rózsától megtudtuk, a költözésnek három indoka volt: úgy találták, hogy a gyűjtemény az induláshoz képest összezsugorodott (ennek okát lásd feljebb – a szerk.), emellett a kiállítás nem felelt meg a múzeumi követelményeknek, valamint „felmerült az igény, hogy a helyiség új funkciót kapjon”. A szuterénben ma játszóház működik."
Gusztustalan, mint lassan minden Magyarországon. Drukkolunk neked Gyuri bátyám, hogy mielôbb méltó helyett találj a gyûjteményed számára, mely annyi horgász és nem horgász látogatónak okozott az eltelt évtizedben maradandó kellemes emlékeket!

üdv gotti

Üdv! Érdekelne friss

Üdv!
Érdekelne friss információ a múzeumról.Látogatható még?

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil