HarcsatámadásSzerte a nagyvilágon több mint 1000 harcsafajt tartanak számon. Azonban, mind közül a mi európai édesvizeinkben élő harcsa(Silurus glanis) a legnagyobb. A rekordméret valahol 2 mázsa környékén van.

Az európai harcsák elterjedését vizsgálva azt látjuk, hogy főleg Kelet-Európában őshonosak és Oroszországban. Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban és Angliában csak azért találkozhatunk vele mert a horgászok betelepítették. Időnként felrőppen egy-egy városi legenda, hogy harcsatámadás történt valamelyik horgászvizen. Az már egy régi mese, hogy a harcsa az embert is megtámadja ?

Nos nézzük mi az igazság.
A kifejlett harcsa, impozáns méretei ellenére is egy igen félénk állat, nagyobb zajra, a fürdőzőket látva azonnal elmenekül. Sokkal több félnivalónk lenne, ha szeretett csukánk nőne meg 70-80 kilóra, mert ő szó nélkül nekimenne a vízben fürdőző gyerekeknek.A harcsa rendkívüli módon félti és őrzi fészkét ahova később az ikráit is rakja. Egyébként az emberek lábát ért "támadás" ebben a partközeli sávban történik, harcsánk a farkával odacsap vagy gerebenfogaival odamar, de soha nem nézi az embert zsákmánynak.

A harcsahorgászok is sokszor azért tudnak a partól fél méterre harcsát fogni, mert az ikráit féltő harcsa ilyenkor sokkal ingerlékenyebb és hamarabb megtámad mindent ami a fészke közelébe került.

Érdekes videó a békésen úszkáló harcsáról.Nagyon jó videó, Örülök hogy

Nagyon jó videó, Örülök hogy rátaláltam erre az oldalra.

Bár nekem a kedvencem a csuka. :)

Érdekes dologra lettem figyelmes. Hogy itt nálunk a Zagyva folyóban, egyszerűen eltűntek a halak. Persze csukát lehet fogni, s látni néha rabolni. De olyan csend van hogy még kishal sincs a vízben. Az összes horgászni szerető ismerősöm is mondta hogy ilyet még nem tapasztaltak. Tehát csak ülünk a parton és fogjuk a bot végét.

Gondolom ez a hínáros jelenségnek köszönhető. Víz sekély, teli hínárral, bedobni lehetetlen.

Szia Krisztina, valószínű a

Szia Krisztina, valószínű a telepítések hiányának is köszönhető a "haltalanság". Egyébként nemrég jártam Jobbágyi térségében a Zagyvánál. Hát, ott mint egy patak olyan keskeny, gyakorlatilag át lehet lépni, nem tudom milyan hal lehetne itt elemében.

Hát nehezen hihető, hogy

Hát nehezen hihető, hogy emberre támadjon, estleg ha rálép valaki.

Helló! Nem akarlak

Helló!

Nem akarlak elkeseríteni de egy kicsit ránéztem a netre,mert Én úgy
emlékeztem,hogy a mekong harcsa a legnagyobbra növő harcsa faj.
Nem tévedtem!Itt egy 2005-ös cikk egy mekong harcsáról amit thaiföldi horgászok fogtak.

Hárommázsás, háromméteres harcsa a Mekongból
2005. augusztus 13. 12:35

Jack Corn
Óriás harcsát fogtak a thaiföldi halászok. A közel 291 kilós és 3 méter hosszú harcsa minden írott és íratlan rekordot megdöntött, ekkora édesvizi halat még soha fogtak ki Thaiföldön.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......