Halpusztulás a Hármas Körösön és a Hortobágy BerettyónA Hortobágy-Berettyó, vagy a Hármas-Körös mentén sűrűbben járók felfigyelhettek arra a jelenségre, hogy a halak pipálnak, levegő után kapkodnak, vagy rosszabb esetben már a tetemüket sodorja a víz. A jelenséget az oxigén, pontosabban az oldott oxigén hiánya okozza. A vízvizsgálatok kiderítették, hogy a szerves anyag-terheltség az átlagosnál tizenötször nagyobb, ennek köszönhetően a vízben oldott oxigén szintje 2 mg/l körül alakul, mely szinte minden körösi halfajnál az élettani minimum alatt van – magyarul a hal fullad. Ám azt a véleményt, hogy ehhez a helyzethez több tényező együttes jelenléte járult hozzá, a szakemberek is osztják. A partok mentén folyó mezőgazdasági művelésből eredő műtrágya-bemosódás, a szennyvíz folyóba-vezetése, az áradás okozta ártéri növényzetpusztulás, mind-mind a víz szervesanyag-tartalmát növeli. A Tisza áradása visszaduzzasztja a Hármas-Köröst, így most a frissülés, tisztulás is vontatottabb.

Szomorú látvány, a terjengő bűz miatt kellemetlen élmény is a rengeteg vízfelszínen lebegő haltetem. Pedig az idei évben a szaporulat is ígéretes volt: a halak le tudtak ívni a hosszú ideig víz alá került ártéren, de most az ivadék is „levegőért kapkod”. Nemes Attila, a Körös Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetője elmondta, hogy ez a pusztulás az elkövetkező öt évre is rányomja bélyegét. A víz felszínén lebegő haltetemeket folyamatosan gyűjtik, hogy egyrészt ne okozzanak fertőzést, másrészt ne növeljék a víztest szervesanyag-tartalmát.

Jelenleg a Hármas-Körösön halászati és horgászati tilalom van érvényben mindaddig, míg a III. fokú vízminőség-védelmi készültség fennáll. A tiltó határozat védelem alá helyezi a szennyezett folyószakaszok megmaradt halállományát: az oxigénhiány miatt a vízi élőlények jelentős része elpusztult, fertőzést idézhet elő, a további halászat-horgászat humán-egészségügyi problémák oka lehet.

Halpusztulás a Hármas Körösön és a Hortobágy Berettyón


Ezt egy horgászembernek látni

Ezt egy horgászembernek látni borzalom.Milyen vizsgálat vagy intézkedés történt? Lehet tudni valamit? van valami hivatalos álláspont? Oké, hogy oxigénhiány lépettt fel, de törvényszerű volt, hogy ekkora mértékű? Vajon miért? Bocs, ha hülyeséget kérdeztem. A nejemmel együtt ledöbbenve néztük e videót.

A hortobágy berettyón történt

A hortobágy berettyón történt halpusztulásról van szó????

A hortobágy-berettyó melyik

A hortobágy-berettyó melyik szakaszára érvényes a horgászengedély?
Sehol nem találok pontos adatot.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......