Halőr az Óbudai Duna-szakaszonA napokban kint voltunk az egyik horgászbarátommal, horgászni a Dunán. A fogásról csak annyit, hogy volt már jobb is. Nem is ez a lényeg. Éppen befejeztük a horgászatot és pakolásztunk, mikor egy csónakos kötött ki szép halkan és óvatosan a partra. Beszélgetni kezdtünk, és láss csodát hivatalos halőr. Természetesen mindkettőnknek volt (van) érvényes engedélyünk az érintett Duna-szakaszra. Abszolút pozitívan vettem tudomásul, hogy igenis van ellenőr a Dunán és ennek hangot is adtam. Emberünk egy pillanatra meglepődött, hogy milyen pozitívan álltunk a dologhoz. Szó szót követett. Elmondta, hogy milyen volt az elmúlt időszak ellenőrzési aránya, amin először egy kicsit meglepődtünk, majd felháborodtunk.

Tehát! - 32 embert ellenőrzött az elmúlt napokban, ezek közül 28 embernek nem volt engedélye. (Így már érthető, hogy miért lepődött meg a szívélyes fogadtatáson.)

Szép kis arány! 87,5% nem vesz engedélyt. Úgy gondolom, hogy ezért ilyen „drága” a dunai engedély. 87,5% az eszem megáll! Na de erről ennyit. A múlthéten láttuk az urat, halászat közben, mivel ő hivatásos halász. 4-5 km-es szakaszt húzott meg egy hálóval, de az eredmény még minket is meglepett. Körülbelül 30 kilónyi keszeget fogott. Halkan jegyezném meg ismét a 87,5%-ot. Tovább beszélgetve az is kiderült, hogy az óbudai szakaszon, ami a Tungsram strandtól egészen az Ipoly torkolatáig tart pesti oldalon, illetve a budai oldal szentendrei sziget déli csúcsától Pilismarótig tart. Ezen a szakaszon és a kis ágon mindösszesen hat halász dolgozik. Személy szerint én egy kicsit többre gondoltam, de örülök neki.

Tehát az úr hivatásos halász, havi 150 ezer! forintért bérli ezt a szakaszt. Ez nem semmi! Az igazság az, hogy nem termel profitot, sőt talán ráfizetéses a dolog. Sajnos tovább nem tudtunk beszélgetni, mert sietnem kellet. Búcsúzóul elmondta, hogy nagyon örül a becsületességünknek és biztosított afelől is, hogy még sűrűn fogunk találkozni. Úgy legyen!

Halőr az Óbudai Duna-szakaszon


Címkék:

Ez az arány nagyon durva! Nem

Ez az arány nagyon durva! Nem tudom ez a 12.5%-nyi becsületes horgász meddig tud eltartani ennyi RABSIC horgászt, de pont az ilyen jellegü beszámolók ébresztenek fel bennünket, hogy komoly problémák vannak még ezen a területen. Mármint az engedély nélküli horgászás területén. Szerintem az ezirányú törvényeink nagyon gyengék, hiába jelenti fel a halőr a rabsic horgászt a büntetés mértéke nem eléggé elriasztó. Nem beszélve arról, hogy nem is kap elé publcitást igaz néha a horgászújságokban van egy-egy kirívó példa, de ezek a cikek inkább a balatoni NAGYHALAKRÓL szólnak. De ez a 87.5% gondolom inkább az "egyéb" katagóriába tartozó, majdhogynem megélhetésibűnözésről szól. Sajnos én is elég sok horgászt látok akik valaha a retrós cuccaikkal törvényesen engedéllyel űzték hobbyjukat és ma már ( még ) ugyan azzal a szereléssel, de már engedély nélkül űzik a halakat.
Ha rosszul látom kérlek cáfoljatok meg.!

Sziasztok. Azért ennyire ne

Sziasztok.

Azért ennyire ne szédüljetek el a "kedves" halász embertől. Erről csak annyit, hogy Amper Béla a beceneve. Gondolkodjatok kicsit. Ti nem szoktatok híreket hallgatni a területünkön?? Miatta nincs tisztességes hal a szakaszon. És lassan tisztességes horgász sem. Nincs miért. Tehát nyissátok ki a szemeteket, és a fületeket. Kedves Bélánk megpróbál mindenkit száműzni a szakaszunkról. Persze akit mer. De elég sikeres a módszere.

Egy dolgot azért

Egy dolgot azért hozzátennék:
évek óta horgászom a K-hídnál és a Hajógyári szigeten egy két kivételtől eltekintve senkinek nincs se napijegye se horgászengedélye.
Tavaly a Budakalászi részre is vettem területit de ott se jobb a helyzet. Volt olyan eset Békás felett Kb. 10-en horgásztunk és jött a rendőrcsónak egy halőrrel mire kikötött addigra ketten maradtunk a parton. Ez ami felháborító és az hogy nem jár sűrűbben.
A fővárosi részen 10 év alatt talán 3 ellenőrzésbe futottam bele pedig egy héten 2-3-szor lejárok.

persze mert Bélánk a halőr

persze mert Bélánk a halőr tahiba jár halászni heti 3 szor keritöhálóval hamarossan lessz rola videó

Sziasztok! Teljessen igaza

Sziasztok!

Teljessen igaza van az elöttem szolónak, lehet, hogy van halőr
igazolványa ennek az embernek, de a környék legnagyobb hal rablója minden kontoll nélkül!
Próbál kialakítani magárol egy képet, hogy milyen becsületes és a többi horgászért csinálja az ellenőrzést amúgy mindenkinek az a véleménye, hogy egy féreg..
Az áramozást én is hallottam, plusz állandoan varsázik nem tudom rá nem vonatkozik az ívási iés tilalmi dőszak tiszteletben tartása??
Mikor a keritő hálóval meghúz egy szakaszt ott hetekig nincsen senkinek kapása..
Többen megfenyegeték már, hogy ez miatt megverik....
és nem lepődnék meg ha be is váltanák!!

végre valaki tisztán látja

végre valaki tisztán látja hogy mit csinál ez a féreg Béla minden horgásszal joba akar lenni haverkodik engedélyt nem meri elkérni csak 70 év felett ,nézi mit fognak este meg lehúzza a helyet őssze kell ellene fogni minden horgásznak.lerabolja a dunát hivatalossan ellenőrizni kell őt is

A legnagyobb gáz, hogy Bélánk

A legnagyobb gáz, hogy Bélánk már rég nem halászhatna, ugyanis megszűnt a halászati jog azon a szakaszon . De érdekli ez őt??????????????? Nemrég súgta meg egy spori, hogy a tartalék akkumulátor ami a csónakban van valójában egy trafó jó sok kondival, mert ugye a hálózáshoz kell a nagyfesz...............

sziasztok! sokat horgászok a

sziasztok! sokat horgászok a dunán és a legnagyobb bajunk az hogy,a halász a halőr aki ellopja a halat heti 3-4 alkalomal a horgászok által etetett helyeket keritőhállózza ezhogy lehetséges ?????

szia! itt csak az a baj hogy

szia! itt csak az a baj hogy , a halász a rabsics őt senki sem ellenőrzi úgy hivjáh amper Béla.jaa ellenőrizni hogy este 22kor jár a dunán lámpa nélkül miért.őt kinél lehet feljelenteni??

Én a rabsicokkal vagyok, Úgy

Én a rabsicokkal vagyok, Úgy lehet becsületesebb emberek mint a fent említett ellenőr, mert ez csapatostól "szerzi" a halat, nem pedig úgy mint aki egy kettőt fog a családjának sütni. A kékvérű óbudai tulaj, meg helyi kiskirály, a nehézség a csontjába! A retrós cuccosok igazabb emberek, mint a nyámnyila, panaszkodós, újgazdagok! Ez a szegényebb réteg fő sportja volt, de ma már, olyanná tették mint a golf, vagy a tenisz, az urak sportja!

Személy szerint nem rajongok

Személy szerint nem rajongok a halászokért, tehát horgász és halász barátság csak a paradicsomban létezik.
Két út járható és ezt kell megfontolnia a Mohosz-nak, és a horgászvíz kezelőinek.

1. Jelentősen lecsökkenti a horgászjegy árát, az amúgy is gyéren telepített folyókon, hogy a szegényebb horgász is tudjon jegyet venni.
2. Több főállású halőrt foglalkoztatni az érintett szakaszokon.

Az illetékes hatóság pedig komolyabb bírságokat szabjanak ki.

Egy érdekes cikket találtam,

Egy érdekes cikket találtam, a múlt héten jelent meg az Agromonitor.hu oldalán:

Összesen 98,7 millió forint halvédelmi bírságot szabott ki tavaly az agrártárca irányítása alá tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) a szabálytalankodó horgászokra – tájékoztatták az agromonitor.hu-t az MgSZH illetékesei. A hivatal 4603 személyt büntetett meg, átlagosan 21,4 ezer forinttal.

Emellett 400,4 ezer forint halgazdálkodási bírságot is kirótt 29 halgazdálkodási szervezetre.

Halvédelmi bírságot azoknak kell fizetniük, akik nem tartják be a horgászattal összefüggő jogszabályi rendelkezéseket (súlyosabb esetben - például rapsickodás miatt - büntetőjogi felelősség is terhelheti őket). A halgazdálkodási bírság ugyanakkor azokat a vízhasznosító szervezeteket sújthatja, amelyek nem valósítják meg az általuk összeállított halgazdálkodási terveket.

A halvédelmi bírság mértéke személyenként 10-500 ezer, a halgazdálkodásié hektáronként 100-10 000 forint lehet.

Az MgSZH tájékoztatása szerint a megyei halászati hatóságoknál vannak azok a nyilvántartások, amelyek a megbírságolt személyeket és szervezeteket összesítik. E listák felhasználásával kiszűrhetők lehetnek azok a horgászok, akik az eltiltásuk ideje alatt akarnak állami horgász- vagy halászjegyet váltani. Ezzel függ össze a halászati és horgászati törvény tavalyi módosítása is, amely szerint az állami halász- vagy horgászjegyet igénylőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a halászattal, horgászattal és a hal fogásával (gyűjtésével) összefüggésben szabálysértési vagy büntetőjogi felelősségüket nem állapították meg, illetve velük szemben halvédelmi bírságot nem szabtak ki. Ezt az írásbeli nyilatkozatot a horgászoknak először az idén kell megtenniük, amikor horgászjegyeiket egyesületeikben kiváltják.
Aki valótlanul nyilatkozik, állami halász- vagy horgászjegyet elvileg nem kaphat. Ráadásul az MgSZH – halászati hatóságként - halvédelmi bírságot szabhat ki rá, amelynek mértéke ez esetben 50 ezer forint lehet.

A hivatal szerint e szigorítással csökkenthető azoknak a száma, akiket jogerősen eltiltottak az állami halász- és horgászjegy kiváltásától, de másik egyesületnél újra megpróbálkoznak az okmányok megszerzésével.

Az ellenőrzés teljesen

Az ellenőrzés teljesen rendben van, ha csak horgász lenne a vízen, sőt lehetne sokkal szigorúbb. De én azt nem értem a 21. században, hogy lehet egy adott vízen halásztatni is, meg horgásztatni is. Mert ugye az egyik a megélhetését keresi a másik meg csak passzióból megy ki. Azt szeretném, hogy : mint folyóvízi halászat szűnjön meg, mivel csak és kizárólag visszaélésekre ad alapot. Alapvetően az a szakhatóság a hibás aki bérbe adja a vízterületeket a halászoknak és horgászoknak egyszerre. Mit lát a mezei horgász, ki éccaka kitéved a lerabolt élő vizekre egy kis pecára : HÚZZÁK A VIZET a partközelben, és sokszor ívási időben. Felébred benne a kisördög : Mi a faszért fizessek más javára !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hülyének nézne ?????

igazad van teljes mértékben

igazad van teljes mértékben megfelelő helyen fel kell jelenteni a halászt

Nem tudom, Ti hogy vagytok

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de partközelből eltüntek a halak.
Én feederezek, mér 12- es 1,5 méteres előkénél tarto de csak géb. Már próbáltam a hidaknál, kövezéseknél, de semmi....

Tavaly (2010-ben) váltottam

Tavaly (2010-ben) váltottam éves jegyet az Ercsi KFT Duna szakaszára. 10.000 ft a jegy ára. Halat alig fogtam, kb. 20 x horgásztam, egy pontyot, egy csukát és talán 3 kg. keszeget fogtam.
Nagyon kevés a hal. Több halász is dolgozik a vizen. Nem látom értelmét, hogy az idén is kiváltsam.
A napijegy 1800 Ft. Ez egyáltalán nem arányos az éves jegy árával.
Továbbá felsorolják, hogy kifoghatok naponta 5 db. nemes halat és 10 kg keszeget. (egész évben nem fogtam ennyit !) Ezek alapján a napijegyre azt is felírhatják: fogható 10 db ponty stb. mert hal úgy sincs.
Úgy érzem csak valaki hasznára fizessem be az illetéket, aki úgy is lerabolja a vizet, keveset telepít.
Méltányosnak tartanám ha lenne pl. 300 ft-os jegy és a halakat mind vissza kellene helyezni a vízbe.

Sziasztok!Nekem az a

Sziasztok!Nekem az a meglátásom,hogy csak mondják azt így meg úgy büntetik a rabsickodást,de a meg látásom meg tapasztalatom az hogy ez nem így van!Nem ne gondoljátok hogy R....sic lennék!Hosszú ideje horgászom -vadászom becsületesen.Arról van szó,hogy kb.úgy 3-éve és tavaly is fogtunk meg rabsicokat a tavunkon és minden esetben rendőrségi ügy volt belőle,mi egyelő a nullával.A legelső esetnél az egyik illető a vízen volt a gumicsónakkal a másik a parton.Mivel sajna még a hálót sem volt idejük kifeszíteni ill.elhelyezni ezért a vége egy szabálysértés lett.Ki fizették a büntit és már folytathatták is a kis csíntevésüket.A másik az is hasonlón történt ők hárman voltak,abból az egyiket tudtuk megfogni,de miközben a másik kettő futót az autóhoz ez kereket oldott és mind három eltűnt a kukoricásba autót hátra hagyva.Sajna kevesen voltunk erre az akcióra és nem tudtuk helyben marasztalni egyiket sem.De nem is lett volna értelme,mivel az eredmény az előzőkkel megegyező volt.Rendőrök felhívták az autó tulajdonosát és meg kérdezték hogy hol van a kocsi? A hölgy válasza a férjem elment vele és barátaival horgászni.Más nap az illető és neje bementek a rendőrségre és elmondták hogy Ő ill. az ÚR nem rabsickodot,csak egy pár darab halat szeretett volna fogni,de meg zavarták őt.Hogy kik voltak a másik kettő arról fogalma sincs róla és hogy kié volt a gumicsónak és a három darab kb 30-40m-es háló és mit keresett a kocsiban hat db nagy zsák ami bűzlött a halszagtól!Ja és hozzá kell tenni hogy ahol lakik és környékén élő halakat árul tartály autóból és otthon egy kis kerti tóban tárolja az eltulajdonított halakat.Ezek ellenére kapott egy kis bírságot és már megy is minden úgy mint azelőtt! De bízom abban hogy nem a mi tavunkon mert azt nem fogja ennyivel meg úszni.Bocs hogy ennyire hosszú lett de rövidebben nem tudtam elmondani.Ezért is drága ez a hobbi mert amitt más ellop azt nekünk becsületeseknek ki ill.meg kell fizetnünk!

SZIA! Sajnos nálunk is sok az

SZIA!

Sajnos nálunk is sok az ilyen dolog ami felétek történik, nem tudom hova való vagy, de leszoktatni erről a garázdaságról az embereket szinte lehetetlen.

Hidd el, én tudom mivel közel öt éve én is tartoztam ilyen társaságba de én drágán megfizettem ezeket a dolgokat és átálltam a másik oldalra.

Mai napig tisztességesen horgászok és védek. Pont ezért alapítottam egy olyan vállalkozást akik ha kell 10-15emberel bármelyik horgászegyesületnek illetve magán kézbe lévő tó tulajdonosoknak segítenek kiszűrni rövid időn belül ezeket az embereket.

Hidd el megéri mert ha kell mi 24órás védelemmel vigyázunk értékeitekre.HA esetleg nem birtok az orvhalászok illetve orvhorgászokkal hívjatok vagy írjatok segítünk tisztességes úton megoldani a problémákat akár határidővel is.

tel:06 70 541 2917 vagy a email:lacko1976hotmail.hu

Uraim! Aki tud kérem

Uraim!
Aki tud kérem segítsen. A Szentendrei szigeten (Surány)lakom és a 11 éves gyereket meg szeretném tanítani horgászni. Van olyan kis füzet vagy könyv amiben az alap dolgok (mint a horogkötés) le van írva (rajzolva). Én már vagy 8-10 éve nem fogtam botot. Neten vagy boltban érdemes vásárolni mert a felszerelés kicsit hiányos. Bot, orsó van a többi elkopott.
Engedélyt csak Pesten tudom kiváltani vagy esetleg közelebb is.
A Budapesti egyesületbe kell belépnem?
A választ előre is köszönöm.
Üdv: Sándor

Ezt a bejegyzést javaslom az

Ezt a bejegyzést javaslom az ismeretek felfrissítésére:
Horgászati alapismeretek

A dunai területi jegy a horgászboltokban megvásárolható és itt jó eséllyel elintézhető a belépés valamelyik egyesületbe is.

Köszönöm szépen, a könyvet

Köszönöm szépen, a könyvet már meg is szereztem.

ami a felszerelést illeti

ami a felszerelést illeti semmikép nem a piacon kell megvenni én csak azt tudom javasolni ,hogy pár ezer forintér bármelyik horgászboltba meg lehet venni ami egy gyereknek szükséges sőt nem mindig a nagy boltok az olcsók a neten is lehet venni de szerintem egyszerűbb egy boltba

Köszi szépen megyünk a

Köszi szépen megyünk a boltba.

Halőrzés? Minek? Sajnos a

Halőrzés? Minek? Sajnos a Dunakanyarban már nincs mit őrizni, halott a víz.
50 éve horgászom a Dunán, és csak a pusztulást látom. A mai fiatalok el sem tudják képzelni, milyen volt egy hajnali horgászat a 60-as években a Dunán, amikor nem múlt el perc halugrás nélkül. Most hajók, motorcsónakok állandó hullámverése agyonveri azt a néhány ivadékot ami esetleg kikelt. Csak megjegyzem, hogy 50 évi horgászat alatt 2 szer kérték az engedélyemet a Dunán.
Vajon a MOHOSZ és az Óbuda mire költi a horgászoktól befolyó pénzt, hogy halasításra nem, az biztos. Nevetséges az őszi telepítés mennyisége. Időszerű lenne elszámoltatni a két kezelőt.
De hát ez is Magyar módszer szerint működik, vagyis itt nem gazdálkodás, hanem rablógazdálkodás folyik.

Tökéletesen egyet értek

Tökéletesen egyet értek Önnel, fogalmam sincs mire költi a pénzt a horgászszövetség. Mint arról értesültem a 2011-es évben a fővárosi szakaszon nem is volt telepítés. Állítólag a kis víz miatt.

A halörzés és halőri feladatok ellátása viszont fontos, és erre költeni kell, egészen addig amíg a horgásztáradalom, csak passzívan szemléli a haltolvajok tevékenységét.

Valóban fontos lenne a

Valóban fontos lenne a halőrzés, ha lenne mit őrizni. Csak egy példa: tavaly több hónapot horgásztam a Dunakanyarban csónakból. Kilométereket csurogtam, a radar egyetlen halat sem jelzett, kivéve néhány gödröt, tehát gyakorlatilag halott a víz. Mások beszámolója ugyanezt támasztja alá.
Véleményem szerint e helyzet ellen kell tenni, amíg nem késő, az utolsó 24 órában vagyunk.
Tehát az 1 sz. „közellenség” a MOHOSZ és/vagy az Óbuda. A horgászok által befizetett pénzek elsíbolása, volt már hasonló a MOHOSZ történelmében, bár akkor menesztették a „vezérkart”
2 sz. Az állandó hullámverés, mely agyonveri az ivadékot.
3 sz. A kormoránok
4 sz. A környező tavakat gyakran a Dunából lopott halakkal telepítők. (apró szemű hálóval lehúzott öblökből)

Tisztelt mindenki! Mi

Tisztelt mindenki!

Mi elkezdtük az antirabsicot társadalmi munkába , INGYEN, és beszéltünk egyesületekkel is erről a fajta halőrzésről halőrökkel mentünk eredményesen felszereltségünk megvan hozzá! Poén: SZÓBA SE ÁLTAK VELÜNK ÉS AKADÁLYOZTAK MINKET! na erről enyit nem érdekük!!!!!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil