Duna deltaA 15. századtól kezdve a Duna-delta a Török Birodalom része volt. Az krími háborút lezáró 1856. évi párizsi béke a Duna-deltát két másik megyével együtt a Moldvai fejedelemségnek juttatta. Egyúttal alakítottak egy nemzetközi bizottságot, amely a hajózást segítette elő. 1859-ben, a Moldva és Havasalföld egyesülésével létrejött Románia része lett.

A Duna, mielőtt elérné a Fekete-tengert, 2857 kilométer megtétele után három ágra szakad: legnagyobb ága az északi Chilia-ág – 116 kilométer hosszú, középen helyezkedik el a Sulina-ág 63 kilométer hosszan, délre pedig a Szentgyörgy-ágat találjuk a maga 70 kilométeres hosszával. E három ág között számtalan mellékág, csatorna, láp, nádas, homokdűne és erdő alkotja azt a növény- és állatvilágban gazdag területet, amit Duna-deltának nevezünk. A főágak között húzódó csatorna- és víziút-hálózat olyan szövevényes labirintust alkot, amelyet a Delta őslakosai sem ismernek teljesen.

A tulajdonképpeni Duna-delta mintegy 8000–10000 éves, és a Duna által hozott hordalék lerakodásával alakult ki. Lakott részein románok, lipovánok, ukránok, haholok, törökök, tatárok, örmények, ruszinok, zsidók, görögök és magyarok élnek. Leggyakrabban román és ukrán beszéd üti meg fülünket, de a vendégszerető helyiek olykor megpróbálkoznak a messziről jött idegenek nyelvén is. E színes nemzetiségű lakosság kultúrája különleges csemege a néprajzkutatók számára: templomaik, temetőik, érdekes elrendezésű házaik jó okot szolgáltatnak egy kis szárazföldi sétára. A világ minden tájáról érkeznek a Duna-deltába madarászok, horgászok – vagy csak egyszerű természetkedvelők, hiszen ez utóbbiak számára is exkluzív látványossággal szolgálhat a madarak és halak népes serege mellett megfigyelhető teknősök, siklók, békák, kis- és közepes testű rágcsálók, kisragadózók megannyi fajából álló életközössége.

A Duna-delta 1938 óta Nemzeti Park, 1990 óta Bioszféra Rezervátum, 1991-ben pedig a Világörökség részévé nyilvánították.2000-ben az UNESCO, a védett

2000-ben az UNESCO, a védett területek európai oklevele elismerésben részesítette.

Tavaly 2009. augusztusában

Tavaly 2009. augusztusában horgásztam a Szent-György ágon. Aki lemenne a Deltába ajánlom, hogy erre az ágra még véletlenül se menjen ! A legnagyobb meglepetés akkor ért mikor komppal átmentünk a folyó bal oldalára. Azt gondoltam, hogy nádasokat, mocsarakat látok, erre nyárfákat és kukorica-táblákat láttam több száz hektáron, vizet jóformán semmit. A helyi lakosok minden eszközt bevetnek a halak gyérítésében. Láttam amint fenékhorgot csaliznak fel, ún. halászok egymás után húzzák a Dunán a hálókat- és a 10 dkg-os kisharcsát, 5 dkg.-os kispontyot is elviszik, vagy éppen a macskának dobják. Mondták, hogy amit nem tudnak meghalászni hálóval, pl. bedőlt fák környéke, azt levillanyozzák. Továbbá a bottal horgászók 5-6 sőt még több botot is leraknak egymás mellé és úgy horgásznak. Egy szabály van: Nincs semmilyen szabály ! Némi halat fogtunk, mikor a Duna ágától kb. 5 km-re elmentünk egy kb. 15 -20m széles, de 3-4 m mély csatornára. Kárászt, dévért és egyik nap az ágak közt 3 db süllőt (lenagyobb 1.1 kg.) Ezen a csatornán azonban bosszantó volt, hogy percenként ment végig rajta egy motorcsónak, többsége nem is lassított, némelyik jó fél méteres hullámot csinált, hogy még a szákom is a partra került. A higiéniás feltételek középkoriak, a helyiek a Duna vizéből isznak. Ívóvíz nem volt, pl.
sörrel mostam ki a fogamat, nehogy fertőzést kapjak.
Összességében kb. 2500 km oda-vissza, a Mo-i Dunán is van kb. annyi hal, én többet oda BIZTOS nem megyek. Azonban a legfelső ág, a Chilia biztos szebb és jobb is.

2010 augusztus elején voltunk

2010 augusztus elején voltunk Sulina ágban Gorgován csak meg-
erősíteni tudom Horeczky T által irtakat azzal kiegészítve hogy az
utolsó 15 km út /Nofau-Partizáni/ rémálommal egyenlő kocsigyil-
kosság. A szegénység a helyi lakosok között nagy de minden csónakon márkás nagy teljesítményű drága motor van. Maga a vendéglátás megfelelő volt. A Duna víz fertőzött, barátom meggondolatlanul fogat mosott benne azóta magas láza van, semmilyen gyógyszerre nem reagál a láz. Hát ennyit az" életre szóló élmény"-ről. Valószínű minket sem lát többé az a tájék.

Melyik horgász tanyán

Melyik horgász tanyán voltatok?

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil