Busa pusztulásNem kizárt, hogy nagyarányú busaelhullás lesz be a következő években a Balatonon, a busát a hetvenes-nyolcvanas években telepítették ide, s akár nagyobb hullámban is pusztulásnak indulhatnak az öregedő példányok - írja a Somogyi Hírlap.

Az idén 50 tonna busa kifogására kötött szerződést a környezetvédelmi és vízügyi tárcával a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. - tájékoztatta a napilapot Varga László elnök-vezérigazgató.

A cégnek a jogelőd Balatoni Halászati Zrt.-től átvett kapacitása évi 300-350 tonna kifogására is elegendő lenne, ám még ez is kevés ahhoz, hogy a Balatonból eltávolítsák a busát. A tó becsült halállományának legalább a harmada busa, öt-hatezer tonnányira taksálják.

A halászati cég vezetője szerint az idegen fajtára semmi szükség a Balatonban, de megfelelő mértékű visszafogása megoldatlan. Az idei állami költségvetésben nincs nyoma, hogy rendezett pénzügyi háttere lehetne az ügy kezelésének. A nonprofit cég anyagi helyzete sem elég stabil ahhoz, hogy önállóan, kellő hatékonysággal beavatkozzon.

Busa pusztulás


Az íze borzalmas, ronda,

Az íze borzalmas, ronda, sportszerűen alig lehet fogni, de nem ez a legnagyobb gond. Hanem az, hogy : NEM IDE TEREMTETTE A JÓISTEN, - hanem Kínába, ezét tenyésszék csak ott. Mindig gond lesz belőle ha az ember beleavatkozik a természet dolgába.

Még egy kis kiegészítés :
Ez a hal nálunk tájidegen halnak számít, származási helye az Amur és az attól délre eső folyók vízrendszere. Hazánkban először 1963-ban telepítették be és mivel jól alkalmazkodik környezetéhez, ezért hamar elterjedt az összes jelentős folyó- és álló vizünkben, holtágainkban.
Elsősorban fitoplanktonokat és zooplanktonokat eszik, tehát egyik kifejlet hazai halfajunknak sem táplálék konkurense, de mivel planktonokat eszik ezért a halfajok ivadékai elől fogyasztja el azokat.

Nézd mire leltem, egy korábbi bejegyzésed kapcsán:
http://horgaszat.hu/kepgaleriak/siofoki-setam-a-parton#mutasd-a-kepeket

Egyébként, mindjárt indítok egy szavazást :
Eszed-e a Busát címmel?

Az angolnapusztulás is komoly

Az angolnapusztulás is komoly volt egy pár éve, állítólag több száz mázsáról volt szó?

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......