Az orvhalászat bűncselekmény leszAz Új Büntető Törvénykönyv tervezetébe a természetes vizek halállományát féltők, óvók megelégedésére be fog kerülni az orvhalászat bűncselekménye. Az elmúlt időszakban sok esetben váltott ki a horgásztársadalomban is felháborodást, hogy a halászati őrök, vagy a rendőrség által orvhalászaton tetten ért személyek viszonylag enyhe pénzbírsággal, vagy büntetéssel úszták meg a nem egyszer jelentős értekre elkövetett tettüket. Ezen a helyzeten javított az, amikor az orvhalászat bűncselekménye már a Btk. állatkínzás fejezete alapján büntethető volt. Néha ez a büntetési lehetőség sem hozott igazi eredményt és a rendőrhatóságnak különös gondossággal kellett nyomoznia és a bűntető eljárást előkészítenie. Remélhetőleg az új szabályozás már sokkal több esetben teszi lehetővé majd a bűntető eljárások indítását és ezek példamutató eredményei az egyre nagyobb mértékben terjedő orvhalászati bűntettektől visszatartó erejű lesz. Bízunk abban, hogy nemcsak az orvhalászat, hanem a hátterében megbúvó - orvhalászatra késztető - illegális halfelvásárlás és halkereskedelem is visszaszorításra kerül.

Új Btk. orvhalászatra vonatkozó előírás tervezete és indoklása
a XXIV. Fejezethez
(A környezet és a természet elleni bűncselekmények)

A fejezet alá tartozó tényállások igen sokrétűek, vannak azonban olyan közös jellemzők, amelyek miatt egy fejezet alá vonhatók. Ilyen közös jellemző, hogy a környezetet és a természetet, valamint azok elemeit védik (ld. környezetkárosítás, természetkárosítás). Az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezése bűncselekményeknek a környezetvédelmi fejezetben történő elhelyezését az azonos jogi tárgy, az állatok kímélete, a velük való humanitárius bánásmód indokolja. Ez ugyanis szoros összefüggést mutat a környezetkárosításban szereplő élővilág, valamint a természetkárosításban szereplő növények és állatok védelmével. Ugyanez indokolja az új tényállások, az orvvadászat és az orvhalászat tényállás megalkotását.

A fejezet alá tartozó bűncselekmények pl.:
- környezetkárosítás,
- természetkárosítás,
- állatkínzás,
- orvvadászat,
- orvhalászat,
- tiltott állatviadal szervezése
...

Az Előterjesztés a hatályos Btk-tól eltérően, az állatkínzás tényállásából kiemelve új tényállásokat alkot orvvadászat, illetve orvhalászat címmel. Ennek indoka egyrészt, hogy sem a jogosulatlan vadászat, sem az állatkínzás tényállásban szereplő magatartások nem pontosan illeszkednek a háttérjogszabályhoz, másrészt az állatkínzás esetében tartalmilag sem oda illenek, hiszen nem kínzásról van szó. A tervezetben a törvény egyeztetési, előkészítési folyamatában a 272. §-ban többek között a következő olvasható: Aki halászatra jogosító okmányok hiányában halászhálóval vagy más halászati eszközzel - a horgászatot kivéve - halászik, illetve a külön jogszabályban meghatározottak szerinti tiltott halászati eszközzel, tiltott halászati módon vagy halászati kíméleti területen halászik vagy horgászik, a bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: mohosz.huÉpp itt az ideje, mert az

Épp itt az ideje, mert az embernek kinyílik a bicska a zsebében, mikor látja hogy a "nemzetiségiek" mit lerendeznek az Ipolyon az ívó halak között. Zsákszámra hordják haza a kigereblyézett halat és ha rájuk szól az ember képesek megtámadni őt.

Ezekkel nem lehet semmit csinálni?

De lehet. Hidd el

De lehet. Hidd el lehet...
Védd magad Magyar. Élezd a szerszámaid.

Lehetne!!!!!!!!!!!!!!

Lehetne!!!!!!!!!!!!!!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......