Az év hala 2012-ben"Az év hala - 2012" címért folyó verseny, amelyet szeptember közepén indított meg honlapján a Magyar Haltani Társaság, 2011 utolsó napjával lezárult. A fordulatokban bővelkedő, tízezres közönséget megmozgató szavazás győztese a széles kárász lett.Elsőségét valószínűleg annak köszönheti, hogy természetvédő és horgászkörökben egyaránt ismert, és mindkét csoport szimpátiáját élvezi. A színezete miatt aranykárásznak is nevezett halnak ötven éve még sűrű állományai éltek a növényekkel gazdagon benőtt holtmedrekben, csatornákban és mocsarakban, de napjainkra élőhelyeinek túlnyomó többségéről kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt.
A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén már kidolgozták a faj mesterséges szaporítását, így lehetőség van ivadékainak kihelyezésére. A Magyar Haltani Társaság arra biztatja a halgazdálkodókat, a kisebb-nagyobb horgászegyesületeket, hogy széles kárászt is telepítsenek az erre alkalmas vizeikbe. Ezzel - amellett, hogy megteremtik a mesék aranyhalának fogási esélyét - a faj hosszú távú fennmaradását is segíthetik.

Forrás: http://haltanitarsasag.uw.hu/azevhala_hu.php

Az év hala 2012-ben


Erre a halra valóban érvényes

Erre a halra valóban érvényes a C&R, nem pedig a tógazdaságból telepített meddő pontyra.

Így van! Bár nem vagyok

Így van! Bár nem vagyok C&R-es, de őt mindig visszaengedem.

Helytallo megjegyzes,sajnos

Helytallo megjegyzes,sajnos kb 10 eve fogtam ilyet utoljara.

Zolikám ! Perfect a

Zolikám !
Perfect a beszámolód amit nagyon köszönünk, és remélem sikerül valahogy újra honosítani ezt a fajt, deeeeeeeeee valahogy nem beszéltél arról a bizonyos 3 kívánságról !! :) :)
Pedig annak idején mikor még a bambusz meg az üvegbotok játszottak még szép számmal lehetett fogni őket ( tudod a Kőrösökön kezdtem a horgászatot ), Igaz akkor még nem ismertük ezt a mai kifelyezést " Catch and release " , de szerintem már akkor is műveltük hiszen annyi halat fogtunk , hogy már nem mertük haza vinni mert a nagymamám már Kárált érte . Úgyhogy mi már akkor is inkább csak az élményért, na meg valamiféle versenyszellemből pecáztunk a barátaimmal, úgyhogy amiket fogtunk álltalában vissza is engedtük, természetesen valamiféle sorrendet felállítva, hogy ki volt a legeredményesebb (egyszerüen ki fogott több halat db.-sz.-ra ). Sőt most, hogy igy visszaemlészem mi már akkor kibővítettük ezt a bizonyos C&R-t, mivel a megmaradt gilisztákat hazavittúk és álltalában a tyúkudvaron engedtük szabadon ( hiszen másnap a disznótrágyadomb mellől szedtük a friss adagot), tudom kicsit morbid a dolog de szerintem minden gyerek így csinálta a '60-as évek végefelé.
No de komolyabbra fordítva a szót : Ha sikerülne a Széleskárászt (aranykárászt) visszahozni, elterjeszteni a vizeinkben a horgászat szempszempontjából egy új színfolt, jellenne meg. Egy jól küzdő. aránylag könnyen horgászható, főleg a mai finomszerelékes módszerekkel rendkívüli élményeket igérő horgászatban lehetne részünk!
Szerintem ha a Magyar Haltani Társaság véghez viszi ezt a projektet, csak nyerhetünk rajta, hiszen egy rég nem látott faj segítheti a horgászokat abban, hogy még nagyobb élmény legyen egy finomszerelékes horgászat.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil