Amur horgászat - kérdésekkelSziasztok, kis segítséget és tippeket kérnék az Amur horgászatával kapcsolatban. Bevallom nőiesen, direktbe, még soha nem horgásztam Amurra.

Elhatároztam, az idei évet főleg ennek a halnak a becserkészésére fogom szánni. Azt már sejtem, hogy nem lesz egyszerű mivel egy különösen óvatos hal. Elsősorban fenekező módszerrel szeretnék próbálkozni.

A kérdésim a következők:

1. Melyik hónaptól érdemes horgászni rá ?
2. Etetési stratégiák ?
3. Etető és csalizó anyagok ?
4. A helyválasztás ?
5. Az ideális felszerelés ?

Üdv mindenkinek

Amur horgászat - kérdésekkel


Címkék:

Szia Zsuzsa ! 1.- Alapvetően

Szia Zsuzsa !
1.- Alapvetően nem is a hónapot jelölném meg inkább a víz hőmérséklete lenne érdekes , olyan 16 -18 c fokos hőmérséklettől már célzottan érdemes amúrra pecázni , gondolj bele : jövevény halról van szó és ahonnan jött " hozták" ritkán megy a víz hőmérséklete 18 - 16 fok alá.

2.- Mivel "vega" halról van szó csak növényi eredetű táplálékot vesz fel, de innentől kezdve amit a vízben talál mindent zabál, a szó-szoros értelembe véve tényleg zabálnak. Hogy jobban megértsd mi van hogy este (vagy du.-án) 6-7 óra körül beetetünk 8-10 liternyi áztatott "erjesztett" kukoricát a túloldalra (kb. 50-60 méter!) a nád elé. Nos 9-10 óra környékén megjön a csapat és 2-3 óra múlva egy szem sincs a kukiból.
3.- Minden ami növényi eredetű és friss (habár ennek ellentmond az erjesztett kukorica), de tudni érdemes hogy mennyire erjeszted a kukit, az a bizonyos tejsavas erjedés az igazi, kb. olyan szaga kell hogy legyen mint a teheneknek mikor erjesztik a silót, ezt nem lehet leírni csak selytetni.!
4.- Mivel nagyon érzékeny, félénk hal minnél messzebb a horogtól, és tényleg vigyázni minden féle zaj, fény, fény villanás elzavarja akár az egész bandát. A "minnél messzebb a horogtól" alatt azt értem hogy legalább , ill. min 30-40 méterre célszerű etetni és azon horgászni a horgászhelyedtől. Így kevesebb zavaró tényező jut el az etetésen megjelenő halakhoz.
5.- Erős, sportos és nem utolsó sorban nagyon jól küzdő halra kell számítani. Szerntem sima akadómentes terepen 80+gr-os, viszont nehezebb akadósabb helyen nem árt akár a 140-160 gr.-os bot, hozzá a megfelelő zsinór, a lényeg hogy összhangban legyen a : bot, a zsinór és persze egy jó fékkel ellátott orsó. A horogról annyit, hogy nem árt ha vastgabb husú "mint amilyeneket a bojlisok használnak" mert képes kihajlítani a finomabb horgokat.

Alapból ennyit gondoltam bevezetőnek, de azért nézz át egy - két írást az Amúr horgászatról hiszen sokan leírták már különböző portálokon a tapasztalataikat, ill módszereiket.

Sok sikert, nagy Amúroktól görbűljön a botod!!!!!!!!!!!!

Szia, hálás vagyok ezért a

Szia, hálás vagyok ezért a pompás leírásért. Nyáron 10 napra lemegyünk a Tiszára (augusztusban), ahol az erjesztett kukoricás módszert letesztelhetem. Van egy holt-ág is ahol szerintem vannak Amurok. Ha sikerrel járok, beszámolok róla.
köszi

Szia Zsuzsa! Most, hogy így

Szia Zsuzsa!
Most, hogy így írod az elképzeléseidet a holtággal kapcsolatban lenne még egy - két gondolatom.:
Ne hagyd figyelmen kívűl: a holtágak mindig 3-4 c- fokkal melegebbek mint az élő vizek, főleg így augusztus- környékén.
Az etetést célszerü minnél későbbre kitolni (este 7-8-óra) , mert így talán nem zavarnak ba annyira a pontyok. Sokszor gond az , hogy a du.- áni etetésre meg jönnek a pontyok és nem mernek az amúrok ráállni a kajára. Augusztus környékén ez a 7-8 órai etetés nálunk olyan éjjel 11órától - kb. 1-óráig hozza a halat (amúrt).
Gondolhatod mivel ilyenkorra elcsendesedik minden nappali zaj. zörej, elülnek a nappali mdarak és egyéb állatok, sokkal csendesebb a környezet. Nos ezt a csedesebb nyugodt környezetet nem szabad megzavarni!!!!!!!!!!
Mert az Amur tényleg érzékeny minden zavaró tényezőre, és ha az etetéseden ott volt egy akár 25-40 db.-os banda, ha megzavarod seperc alatt továbbálnak , és várhatsz a következő estéig hátha megjönnek.
Ne érts félre én most azokról az igazi tapasztaltabb amurokról írtam pár gondolatot,(8-12kg.), természetesen azok az ifjonc 2-3-4 kg.-os-ak jöhetnek napközben is.
Ha el fogadsz még egy tanácsot!!.
A szákolást , ha lehet ne kapkodd el , sokszor van olyan hogy könnyedén kijön a partig, és rövid zsinóron kezdi el a balhét. Itt mutatja meg igazándiból, hogy mit tud. De ha már szákba tetted akkor kezd el remegni a lábad és a többi, de ez az élmény.!!!!

Fogjál szép nagy halakat, és várom hogy az élményeidet megoszd velünk.
Görbüljön!!!!!!!!! goenye

Szia, az óvatossággal

Szia, az óvatossággal kapcsolatos észrevételed, maximálisan igaz. Például tavaly a partközelben napozott egy 10 fős Amur csapat, na kísérlet képpen odadobtunk 1-2 darab kenyeret, amit óvatosan elfogyasztottak, ezen felbátorodva az egyik horgász a horogra is tett egy kenyér darabot, és finoman közéjük pottyantotta, erre úgy megugrottak a halak, hogy többet nem láttuk őket azon a helyen !

Oké akkor már van valami

Oké akkor már van valami tapasztalatod ezekkel a rafinált halakkal, nos erre gondoltam amikor a maximális óvatosságra próbáltam felhívni a figyelmed. Ha sikerül az éberségüket kijátszani nagy és komoly élményekben lesz részed, mert tényleg egy sportos halról diskurálunk.
Sok sikert!!!!
-De mégegyszer mondom nézz át egy-két komolyabb amuros beszámolót amiből elég sok van a különböző horgászportálokon,-(több tapasztalatból van a komolyabb iskola)

üdv.: goenye

Kedves Zsuzsa! Ezen az

Kedves Zsuzsa!
Ezen az oldalon saját tapasztalataimról a "Folyóvízi amúrok" című írásomban számoltam be. A keresés menüpontba beírva meg tudod találni, hátha találsz használható információt. Sok sikert kívánok ehhez a remek sportos halhoz!

Igen olvastam a folyóvizi

Igen olvastam a folyóvizi Amurozásról. Nagyon tetszett, de már előre félek, hogy valami nagy behemót hallal hoz össze a horgászszerencse.

Szia Zszuzsa! Pont erről szól

Szia Zszuzsa!
Pont erről szól a fáma , ha már amurozni szeretnél akkor ki akarod próbálni azokat az igazi nagy " behemót" halakat is. Tudod nagyon jó érzés mikor egy komolyabb 10-12 esetleg több kilós halat partra kényszerít az ember, és utána remeg keze lába, hogy ezt sikerült kifognia. Kívánom minnél több ilyen élményben legyen részed.

10-12 nem nagy 20-28kg na az

10-12 nem nagy 20-28kg na az már nagy. Dunában a 10 kilós 12 egy tucat! :-(

Szia Zsuzsa! Szeretném

Szia Zsuzsa!
Szeretném megosztani veled a tapasztalataimat. Először is a megfelelő helykiválasztásról mondanék pár szót.
1. Mivel az amúr kizárólag növényevő hal, ezért eredményes lehet a nádasok, sások, tökleveles, illetve nyílt víz. Szerintem első próbálkozásra nyílt vizet ajánlom, de utána ha már van tapasztalatod, akkor a nádas részt ajánlom. Itt van egy trükk is amit elárulok, ha a friss hajtásokat törd le, úgy hogy a levele lógjon a vízbe, majd a lehajtott szálak alá etess kukoricát, vagy apró magvakat. Ezt az amúr mindenféleképpen díjazni fogja.
2. Másodszor az etetőanyagot, illetve a csalit mondanám. Nyáron a víz hőmérséklete mikor eléri a maximum hőfokot a csigák, kagylók elkezdenek bomlani, rohadni. Ezek rettentő szagot engednek ki magukból, ezért mindenféleképpen érdemes büdös, halas jellegű csalikkal próbálkozni. Figyelmedbe ajánlom a szemestakarmányból az áztatott búzát. Ezt hihetetlenül díjazni fogja az amúr és kapásaid száma is jelentősen megnő. Egy fontos tényező még. A horogra csak olyan csalit rakj, ami az etetésen is megtalálható. Ha nem ezt teszed jóformán nem lesz kapásod sem, mivel az amúr féltve fogja felvenni.
3. Szerelék. Nálam kifejezett előnyt ér el a fix szerelék. Lényegében egy egyszerű szerelékről van szó. Egy gubancgátlócsővel ellátott ólom, 15, 20 cm előke, és egy horog.
A főzsinór minimum 25-ös legyen, az ólom 80 gramm elég, az előke se legyen 25-nél vékonyabb, majd a horog vastaghúsú legyen. Nem ajánlok vékonyhusú horgot, mivel azt egy nagyobb testű amúr eltöri, illetve elgörbíti.
4. Hónapra mintahogy goenye is mondta nem érdemes tenni. Minidig a víz hőfokát nézd. Minél nagyobb, annál jobb. Szerintem az optimális hőfok, olyan 20-25 fok közé esik.
5. Etetési stratégia ami eredményes is lehet, mi az?!
6 óra felé elkezdhetsz etetni, majd ajánlom hogy az első kapás után etess rá. Az előzőekben már említett amúr hihetetlen étvággyal és mohósággal eszi fel pillanatok alatt az etetőanyagot. Az amúrok képesek a semmiből előbújni, de pillanatok alatt eltűnni is. Mindenféleképpen etess rá.

Remélem hogy tudtam segíteni. Sok sikert !!!
:)

Na emberek! Duna eléggé folyó

Na emberek!

Duna eléggé folyó úgy gondolom! Évente 50 és 60db amurt fogok és nem csak az aprajából (8-12kg) hanem 20 és a felettieket szép számmal.
Tavasztól késő őszig fogható nem 20-25 fokos vízben csak hanem !!!!6-9!!! fokos vízben is táplálkozik 15-17 foknál már teljes intenzitással.
Erjesztett kukorica beált és jó etetőanyag és 3-5 szem fűzve csalinak is tökéletes.
homok és sóder zátonyokon megfogható könnyen,csak etetni kell egy olyan helyet ahol megáll a kaja és viszonylag rövid idő után (3-5nap) rajta lesz az amur hol több hol kevesebb. Nem nagy történet. Egy idő után beleununk a fogásába olyan mennyiségben van jelen a Dunában. De ez igaz a pontyra is. Nem kell agysebésznek lenni ahhoz hogy rájuk akadjon az ember és fogjon is belőlük. Lehet osztani az észt meg okoskodni ,de akkor is így van és semmi nagy trükk nincs a horgászatába.
Ha van kérdésetek szívesen válaszolok. Én nem évente egyszer egy hetet horgászom hanem hetente 4-7 napot vagyok vizen így van némi tapasztalatom. Nem szeretem osztani az észt, de itt annyi önjelölt amurspecialista írogat, hogy nemállattam meg hogy ne kanyarintsak ide egy szösszenetet.
Ma is fogtam egy 2kg apróságot. Tegnap 6db-ot és egy pontyot. Egy 17 egy 15 két 10kg két 6-7kg-os amur akadt a horogra a ponty 3kg volt. Szóval itt kezdődik a folyóvízi amurozás szerintem.

Szerbusz Gábor! Nagyon

Szerbusz Gábor!
Nagyon tetszett a kommented . Kérdésem az lenne , hogy a Keleti főcsarnán horgászom évek óta és több kevesebb sikerrel. Volt idő mikor ahogy írod kora tavasszal már fogtam én is az amurokat, szinte napi rendszerességgel. Reggel 3/46-kor etettem és előbb vagy utóbb ott volt a hal, amit meg is fogtam. Kérdésem: Tapasztalatod szerint tavasszal mi legjobb etetés és csali az amurra?
Üdvözlettel: Tamás

Sziasztok! Engem az érdekel

Sziasztok! Engem az érdekel tudtok-e olyan lehetőségről, hogy vennék amurt vagy busát Hajdú-Bihar megyében, mennyi az ára és mekkorát érdemes venni egy saját telepítésű tóba?

Hello! Mindenek előtt a tó

Hello! Mindenek előtt a tó méretétől, illetve adottságaitól függő, hogy kell-e, vagy szerencsés-e amúrt telepíteni. Az amúr ára nem túl nagy, kb. 500 Ft. Az amúrról viszont tudni kell, hogy 3-4 éves koráig minden évben duplázza a súlyát, tehát, ha veszel 1 kg-os amúrt, akkor az a harmadik évben már elérheti akár a 4-5 kilós súlyt is. Tehát ajánlom a kisebb méretet. Egyrészt olcsóbban kijössz, másrészt pedig többet is tudsz venni.
A tóba mindenképpen legyen nádas, fűzfás, hínaras terület.
Remélem válaszommal előrébb segítettelek.

Nekem csak annyi

Nekem csak annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy nem mindig a növények érdeklik az amúrokat. A legelső (és idáig egyetlent) csonticsokorral fogtam :) a 30 fokban :) bár ezt én inkább a szerencsének tudom be :)

Van egy tó a pilisben Dádai

Van egy tó a pilisben Dádai tó néven található ahol igen sok szép amur fogható, az állományt lucernával eteti a tógazda ennek ellenére érdemes célzottan horgászni rá. Talán ott helyben de nem biztos van lucernás pelletem ami átfúrva vagy szilikongyűrűvel kínálva egyaránt jó. De a felfűzött száraz kukorica is jó mert a kollégám azzal fogott amurt.

Igaz hogy a tavon csak sportjeggyel lehet horgászni és ha el akarod vinni a halat ki kell fizetni de legalábbis én nem viszek halat sehonnan el, de van olyan horgász napijegy is amivel el lehet vinni a halat.

Sziasztok mindenkinek. Az

Sziasztok mindenkinek. Az amurról egy két szót én is leírnék.
Én szinte mindet reggel 6 és 11 óra között etetek, 2 naponta. A felszerelés etető kosár ,fonott zsinór ,fonott rövid előke ez fontos mert ha mélyre nyeli képes elharapni az előkét,igen vastag horog Fox és min. 2 méretben.

A távolság 50-60 méter nyilt viz törés mellett mélység 3 méter. Én nem vettem észre, hogy a zaj annyira zavarná őket ha rajta van az az etetésen sokszor az egyiket fárasztjuk ami nem kis zajjal jár / szákolás/ a másik botokon is szokott közben kapás lenni.Nálam pont forditva van ha beáll a raj az összes pontyot elzavarja a környékröl de még a keszeget is.

Jó a mi helyünkön kicsik szinte nem is jönnek egy évbe 2-3 darab, az átlag az 15-28 kg között van /tudom túlzásnak tünik de ez tény./ aki mégis kételkedik szivessen küldök egy két fotot/Bár hozzáteszem nem ugy müködik hogy na kimegyek és megfogom azért ki kell ülni sajnos de aki egy hetet rászán az 3-4 darab 20 kg körülit meg tud fogni és azt nem kell mondanom milyen élmény egy ilyen hal fárasztása föleg fonott zsinorral esetenként egyedül.

Csali mézes gyöngy +egy két szem mézes puffasztott buza vagy két gyöngy és egy szem erjesztett kukorica etetni félig fözött kukorica és buza keveréke egy kis lucernás nyul táppal keverve. Gondolom mindenki kiváncsi hogy hol, nos a dunakanyar egy kis öble Visegrád környékén a legjobb időszak junius végétől szeptember közepéig. meszarossandor@vnet.hu
sziasztok.

T. Saca ! Érdekes amit írsz ,

T. Saca !
Érdekes amit írsz , sőt érdekelne a hely megnézném egyszer - kétszer. Netalán a Hosszúvölgy-dűlő-i. öbölre gondoltál?
Kiváncsi lennék milyen horgász kezelésű viz ez, hol kell napijegyet (engedélyt) váltani, vagy van nekem egy ÓBUDA SZÖVETKEZET területére kiváltott éves engedélyem, ez vajon jó-e oda hozzátok.?
Tudom ez évben már nem nagyon esélyes ez az én elképzelésem hiszen hűlik a víz, de a jövőre gondolva jó lenne egy-két infó arról, mit tegyek, hogy kipróbálhassam ezt a vizet.
Én zömmel a kőrös egyik holtágán üldözöm ezeket a bestiákat, ott valóban nem árt ha nem lármázik az ember, hiszen nincsenek hozzászokva a mesterséges "zaj"-hoz, mivel természetvédett területről van szó.
Amennyiben válaszolsz megköszönöm!!!!!!!!
Üdv. goenye

Szia Laci! Visegrád környékén

Szia Laci!

Visegrád környékén egy öblöt ismerek, az pedig a nagymarosi "vízlépcső" építésekor kikotort öbölrész. Erre az öbölre érvényes az ÓBUDA SZÖVETKEZET területére kiváltott éves engedély.

Kedves horgásztársak aki tud

Kedves horgásztársak aki tud segítsen.Az amúrok megtréfálnak.Sűrűn járok bojlizni különböző tavakra és az amúrok az esetek 70 80 % ban elviszik a horgom.Elfüstöl a jelzőm megakasztom érzem h jó hal húz még bent a bóján túl aztán elviszi a horgot.Az is sűrűn előfordul, hogy a jelzőm 1 csippan és később venném ki h megnézem a csalim állapotát és lám nincs horog.Akár hogy kötöm akár milyen horgot, akár milyen rövid előkét, akár milyen fonot előke zsinórt teszek föl.Már nem tudok mit kitalálni.Kérlek titeket aki tud valami használható megoldást kérem Írja meg.Előre is köszönöm.Üdv Zozynho

Mélyre nyelnek és leharapják

Mélyre nyelnek és leharapják a horgot garatfigaikkal. Rövid előke és/vagy kagylóálló előke zsinór megoldás lehet!

Reagálnék az előttem

Reagálnék az előttem kérdezőnek!
Az igaz, hogy ha az amur túl nyel akkor a garatjával könnyedén elmorzsol mindent. De a kagylók is csinálnak ilyet!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil