Aligátor csuka (Atractosteus spatula) - egy különleges ragadozó halAtractosteus spatula, Garpike, Aligátor csuka, Alligator Gar, Gator Gar - és még ki tudja hány néven illetik a horgászok. Ez a hal egy őskori kövület, már ami a formáját illeti. Az U.S.A. déli államaiban és Közép-Amerikában honos halfajta. Főként lassú folyású vizekben (holtágak, csatornák, tavak) érzi jól magát. Kifejlett példányai, akár a 100 kg. testsúlyt is elérhetik.

Testét hatalmas, pajzs szerű pikelyek borítják. Fogazata rendkívül különleges, mivel fogai 2 sorban állnak. Nevét az aligátorról kapta, fejformája és fogazata miatt. Színe a hátán olajzöld, a hasi felülete általában világosabb színű.

Elterjedése : főként a Missisippi és vízgyűjtőrendszere. Amerikában föleg :Oklahoma, Louisiana, Mississippi, North Carolina, South Carolina, Alabama, Tennessee, Kentucky, Arkansas, Missouri, Florida, Georgia, és Maryland államokban honos.

Kitűnő alkalmazkodó képessége miatt - megtalálható a folyódelták mentén a tengerben is. Agresszív külseje ellenére, embert ért támadást még nem jegyeztek fel. Természetes ellensége csak az ember és az aligátor. Horgászok már videóra vették, amikor az aligátor megtámadta az aligátor csukát. Táplálékát főként más halak, vízimadarak, és teknősbékák alkotják. Tojásai erős mérget tartalmaznak, húsa ehető. Texas és Louisiana államokban az étlapon szerepel. Horgászati szempontból kitűnő sporthal, hevesen védekezik és nagyon erős.

Sajnos Amerikában, egy nem túl sportszerű horgászati módszert alkalmaznak a helyi "horgászok" - a vízfelszínen napozó állatokat - íjjal lövik meg. Állománya sajnos jelentősen megfogyatkozott. Hajdanán legendás tömegben élt a Black és White folyókban ez a különleges hal, sajnos a helyi horgászokat is elkapta egy olyasfajta szenvedély, - mint idehaza a "harcsaláz", ez jelentősen meggyérítette az állományt. Hamarosan védetté válhat.

Aligátor csuka (Atractosteus spatula) - egy különleges ragadozó halAligátor csuka (Atractosteus spatula) - egy különleges ragadozó halAligátor csuka (Atractosteus spatula) - egy különleges ragadozó halAligátor csuka (Atractosteus spatula) - egy különleges ragadozó hal


Még nem hallottam erről a

Még nem hallottam erről a fantasztikus halról.
Köszi !

Fantasztikus, jó ideje

Fantasztikus, jó ideje horgászom, de én sem hallottam erről a vízi szörnyről.

eleg csinos peldany:)

eleg csinos peldany:)

Az antik kép a legjobb az

Az antik kép a legjobb az öreg négerrel, kiváncsi lennék milyen íze lehet a húsának. Inkább krokodil, vagy inkább csuka ?

Igen íjjal a szeme közé kell

Igen íjjal a szeme közé kell lőni !... az embernek.

gratulálok... íjjal

gratulálok... íjjal horgászni. persze... meg lehet gránáttal is, és van még néhány igazi korrekt módszer... az ilyen ember ne horgásszon inkább.

Ahhoz rengeteg gyakorlás

Ahhoz rengeteg gyakorlás kell!!!!
De ha nem akarsz a szeme közé, ahhoz már elég egy ijj.
( Vaddisznóra az előírt limit min. 65- font.) Ezt csak csigással tudod elérni.Jó vadászatot!

ui. Céltábla:!!!!! --- Vízpart, pecabottal rángatózó manus, a zsinór végén 3-as horog, ezekre lehet lőni (törvényen kívüliek)!!!

Ausztráliában "szeméthal" a

Ausztráliában "szeméthal" a ponty, és még nagyon sok földrészen,
Kinában természetes a csüngőhasú malac (náliunk pár éve teret nyert, külön tenyészettel foglalkozó klubbjuk van Gakorlatilag meg kell barátkoznunk a tényekkel, hogy igen is más országokban, más földrészen, másfajta halakat (állatokat) találunk.
Pld. Pó folyó 135kg.-os Harcsa Világrekord!!!! Áprilisi horgászújság szerint
Már megint a Magyarok.!!!!!!!

Az Íjjal történő vadászatról (halra) a véleményem, az hogy ez egy külön kategória, aki ezt a fajta sportot űzi igen is csinálja megfelelő törvényi keretek között. Különleges Sport, nálunk még nem eléggé elfogadott meg valljuk be őszintén nem is vannak vizeink rá.!
Egy bojlis "igazi csak bojlis" horgász szemében a pergetőhorgász csak egy zsákmányt kereső pecás. Míg egy Pld.-megrögzött dunai horgász szemében, akinek az úsztatás a mindene, egy bojlis nagyhalra nenő, minden féle versenyt megnyerni akaró pecás.
Hát gondolok én arra , hogy mindegyik stílusnak megvan a szépsége és egyben a nehézsége is.Mindenesetre görbűljön mindenkinek, és rengeteg élménybeszámolót!

A NAT GEO WILD tv csatornán

A NAT GEO WILD tv csatornán megy róla egy film.Ajánlom mindenkinek.

Én, kajmánhalat is tartok

Én, kajmánhalat is tartok otthon, de lesz majd aligátorhal is.

Végülis egy család. És a kajmánhal, nagyon nyugis. Persze, ha épp, nem eteted...

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil