A multizásról egy kezdőtől...Üdvözlök mindenkit!

Szeretném megosztani veletek a multizással kapcsolatos tapasztalataimat. Tudom, hogy egyre többen érdeklődnék a téma iránt, de sokan túl bonyolultnak gondolják. Gyakran a tapasztaltabbak erre még rátesznek egy lapáttal.

Hogyan kezdjünk hozzá? Mindenekelőtt kell egy multiorsó. Sajnos ezeknél az orsóknál valóban úgy van, hogy minél fejlettebb technika van benne, annál könnyebb dobni vele. Ez a kezdőknek nem túl jó hír, hiszen ki akarna egy rakat pénzt beleölni mikor még azt sem tudja, hogy tetszeni fog-e neki. Én egy használt, de igen jó állapotú Daiwa Megaforce orsót választottam. A bot egy Abu Ruby Crest 12-25 gr-os bot lett. Botot nem fontos vásárolni, a dobás gyakorolható hagyományos bottal is. Azért azt mindenképpen elmondanám, hogy a revolvernyeles bot természetesen kényelmesebb.

Sajnos senki nem volt a közelembe aki multizna, így magamra voltam utalva, illetve volt egy Benyhe János cikk és egy Rapala videó ami a segítségemre volt.

Először nézzük az orsót és a beállításait. Az én orsóm mágnesfékes 0-10-ig állítható az erőssége. Az első alkalmakkor érdemes a legerősebb fokozatot beállítani. Ezenkívül van még egy tengelyfékünk, amit a csali súlyához kell beállítani. Sok "okos" tanácsot olvastam a neten, amik igen sok gubancot okoztak. Benyhe János cikkében olvastam, hogy Ő úgy állította be a tengelyféket, hogy a vízszintesen vagy egy kicsit magasabban tartott botnál, ha lenyomjuk a szabadonfutó kapcsolót akkor nagyon lassan induljon el a csali némi spiccmozgatás segítségével. (A profik most lehet, hogy kinevetnek, de ez is segít megakadályozni a gubancot és ha már ráéreztünk a dobás technikájára akkor lehet rajta finomítani.) Ami még fontos, hogy először viszonylag vastag 30-as, 35-ös új zsinór kerüljön rá. Tökéletesen megfelel bármelyik olcsó termék, de valóban új legyen.

Valahol olvastam, hogy lehet használt is, de ez nem igaz. A monofil zsinórnak olyan memóriája van, hogy ha az előzőleg peremfutó orsón volt, az csak gubancot termel nekünk. Ezenkívül, ha az elején sok gubancot dobunk, egy idő után érdemes ezt a részt levágni, ne okozzunk nekünk problémát a jövőben.

Elérkeztünk a dobás mikéntjére, amit sokan a multizás rákfenéjének tartanak, de korántsem bonyolult. Sokaknak elmegy a kedve a gyakorlástól mikor nem tudnak 10 esetleg 15 méternél messzebbre dobni.

Kezdjük ott hogy miért is dobunk gubancot? Sokan azt gondolják, hogy a nem megfelelő orsóbeállítás a gond, de ez sokszor nem így van. A gubancnak és a rövid dobásnak a leggyakoribb oka maga a nem meg megfelelő dobástechnika. Gubanc akkor keletkezik, ha a műcsali nincs elég ideig a levegőben, a csali már vizet ért, de az orsó a lendület miatt még adagolná a zsinórt. A dobófék próbálja korrigálni a hibát, de olykor számára ez lehetetlen küldetés. Ha megtaláljuk a megfelelő dobástechnikát alig lesz gubanc még jóval szerényebb mértékű dobófék beállítás esetén sem.

Megpróbálom leírni a dobás menetét. A fej feletti dobást el kell felejteni, rendszerint gubanc a vége. Fontos, hogy ne erőből, hanem lendületből dobjuk. Ami nekem bevált az, hogy a lábam elől kb. 8 óra irányából indítom a dobást és fej mellé húzom kb. 2 óra irányába, majd a holtpont elérése után lendületből indítom a dobást 11 óra irányába. A lényeg, hogy szép ívben menjen a csali, ne vágjuk le magunk elé.

Természetesen még az elején szabadonfutóvá tesszük az orsót és az ujjunkkal fogjuk le a dobot. A dobot kb. ugyanakkor engedjük el, mint mikor a peremfutóval dobunk, tehát a legfontosabb hogy jó legyen a dobási szög. A vízbeérkezés előtt érdemes lefogni a dobot, így nem tud felesleges zsinór lefutni a dobról. A másik fontos dolog, hogy ha azt érezzük, hogy nem lett jó a dobás azonnal fogjuk le a dobot, nagy gubancokat úszhatunk meg.

Mivel is dobáljunk? Nos én most egy réten gyakorolok, mivel az összes víz be van fagyva a környéken, ezenkívül még nem váltottam engedélyt sem. Sokan azt javasolják, hogy ólommal kezdjen el dobálni az emberke, de én ezt nem javaslom. A véleményem az, hogy olyan súllyal gyakoroljunk, mint amit használni si fogunk.. Én egy 7 cm-es wertikális woblert (kb. 18 gr) és egy 18 gr-os twisterfejet (rajta egy sárga twisterrel, hogy lássam) használok. Előbbit betekertem celluxszal, hogy ne sérüljön utóbbinak visszahajlítottam a horgát, hogy ne akadjon el.
Fontos, hogy az elején még ne a pontos dobásra ügyeljünk, úgysem fog elsőre menni, gyakorolni, horgászni kell, és meglesz a pontosság is.

Ha valakit érdekel a multizás, én csak azt tudom mondani, hogy próbálja ki. Nagyon kényelmes használni, és nem megtanulhatatlan a dobás sem. A felszerelés beszerezhető használtan is, így azért már többeknek elérhető lehet. Ráadásul használtan igen nyomott áron lehet őket eladni, ami eladáskor ugyan hátrány, de azoknak akik ki szeretnék próbálni előny. Sajnos a magyar nagykereskedők elég szerencsétlenül viszonyulnak a multis cuccokhoz, még mindig nem igazán azon vannak, hogy azt vehessük meg amit szeretnénk.

Üdv mindenkinek! És multira fel!!

A multizásról egy kezdőtől...


Szevasz Muroll! Annnyit

Szevasz Muroll!

Annnyit szólnék hozzá a mondandódhoz, hogy én sok orsót kipróbáltam, nem ma kezdtem a dolgot. Tengernyi szerkezet megfordult a kezem között, többet tuningoltam is a hosszabb dobástávolság érdekében. Sokan nem is tudják, hogy a távdobási rekordokat is multiorsókkal tartják és ostromolják 250 méter felett. Mindazonáltal nekem is a daiwa jött be igazán, igaz egy új modell Daiwa Zillion 100 SHL. Imádom. Ilyennel kellene először találkozni minden kezdőnek. Annyit mondanék csak, hogy tanulni ólommal jobb, mert annak a dobáskor a becsapódás előtt lassabb a sebességcsökkenése a jó légellenállás miatt, így kevésbé lehet vele gubancot dobni.

Szia! Mint írtam, nekem is

Szia!

Mint írtam, nekem is javasolták az olmót, de az igazság az, hogy a 15-20 gr közötti ólóm olyan kicsi, hogy ezt szemmel követni dobás közben nem tudtam. A legjobban a twistert tudtam dobni, ami azért is jó nekem, mert a legtöbbet ezt használom. Nekem kb.2 hete van meg a felszerelés egy hét után azon gondolkodtam, hogy eladom. Ekkor akadtam rá Benyhe János írására. A következö alkalommal mikor kimentem gyakorolni, sikerült ráérezni a dobásra. Azt kell mondjam, hogy ha így dobom a twistert, a vertikális csalimat és az Abu Toby-t akkor még csak fel sem lazul egy menet sem a dobon, miután földet ér. Gubancot pedig akkor dobtam amikor mégiscsak bepróbálkoztam a fej feletti dobással.

Itt találjátok Benyhe János

Itt találjátok Benyhe János cikkét: http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=781

itt láthattok képeket magáról a dobásról is. annyit változtattam a dolgon, hogy én magam elől indítom a dobást. Egyrészt kényelmesebb másrészről szerintem így jobban "feltöltődik" a bot energiával.

www.multisuli.hu

www.multisuli.hu

Szervusztok! Én az első

Szervusztok! Én az első multiorsómat 11-éve vettem nagyhalazáshoz,de nem tudtam igazán kihasználni,így hát eladtam a többi felszerelésemmel együtt,most nyáron elkezdtem újból vásárolni,DAM nagy multit és egy kis tojás multit,hozzávaló botokat,és más egyéb kiegészítőket hogy megint mindenem meglegyen a peremfutózáshoz illetve a multizáshoz.Én is beleestem abba a hibába hogy nagyon sok cikket olvastam előzőleg evvel kapcsolatban,és ez adott egy bizonytalanságot.Pár héttel ez elöt lementem kipróbálni az orsót a tóra,beállítottam és ráhelyeztem a hüvelyk ujjam a dobra maximális féket állítottam be a mágnesféken,dobtam és láss csodát nincs gubanc!ahogy többet dobáltam,szinte csak a zsinór lazult meg,azt letekertem utána meg vissza,az nap egy nagy gubancot sikerült összehoznom,de az is a lazulásból sikeredett ahogy fejtettem a 25-ős damilt!Aznap délben fogtam egy 2-kg os csukát, délután megjött a nagyobb testvére is egy 4,5kg gyönyörű csuka személyében. Azóta is
minden hétvégén pergetek,és várom a nagy halat! A halak természetesen visszanyerték szabadságukat.Készítettem fényképeket a tóparton,ahogy tudom felrakom.Minden multisnak sok sok halat,és görbüljön!!!!!

Szervusztok Olvasom a cikket,

Szervusztok

Olvasom a cikket, és kommenteket és meg kell mondjam, tetszik amit írtok. :-)))
No nem olyan fomációban, hogy magam is kipróbáljam a multikat, mert az már 84' óta nálam megvan.
Nem ördöngősség, és valóban egy kellemes orsó.

Viszont én magam is azt javaslom minden multi témában kezdőnek, hogy inkább ólommal gyakoroljon. Lehetőleg 30 gramm körüli súllyal, és először a legerősebbre állított dobófékkel. Aztán ahogy ráérez a dobótechnikára, és bátrabban kezd dobni a cuccal, úgy lehet finomítani a fékerőn. Nekem simán ment harcsázó multival és 30-as fonottal is, 60-70 méteres dobás 200 grammos ólommal és úszóval is. Pedig az nem dobóorsó volt.
Most egy ABU tojásom van egy ugyancsak ABU Devil 6,6 láb hosszú 5-20 grammos multisbottal. 25-ös monnóval elgórálgatok vele, és igazán kellemes összeállítás plasztik és jerk, vagy épp wobbler műcsalikhoz. Bár leginkább Jerk csalikat használok 2004 óta. A Salmo Slidert is azóta ismerem és használom. Akkoriban volt egy DAIWA tojás multim is. 2 golyóscsapágy+ mittomén hány helyen siklócsapágy. Dobáskor rezget, pocsék volt a centrifugál féke, és kötöttem a "pulcsikat" szépen én, akinek gyerekkora óta van multija, és érzéketlen volt az egész. Bevágtam a kukába 2 hónap után, hogy csattant! Azóta összefutottam az új DAIWA multikkal is, és mondhatom baromi a változás minőségben. Finom, precíz, élvezet még kézbevenni is, aztán ha fizetni kellene érte hát az még elmegy ha 18-20 ezer az ára. Leginkább ami bejött nekem típus, az a BANAX SOUNION volt. Kerek, fémházas multi. Erős, precíz, tökély fékkel, síma futással, és pörög mint a búgócsiga. Olyanokat dobtam vele, hogy a szám is tátva maradt. És, Baromi ritkán dobtam vele "pulcsit".

Remélem nem csak mi, egy páran vagyunk a multis pergetés híve, hanem Ti új harcosok is kipróbáljátok, és beleszerettek ebbe a kicsit se bonyolult és nyűgös de annál kellemesebb és tökéletesebb órsótípusba, és örömmel horgásztok majd vele.

GÖRBÜLJÖN! :-)

Üdv. Pista

Kedves, Pista!Most fogom

Kedves, Pista!Most fogom elkezdeni a multizást, ha minden igaz?!- az-az simán megy!Nekem , még a kezdet kezdetén megtetszett ez a módszer, de egészen ezidáig, szentül meg voltam győződve arról, hogy csak tengeren lehet űzni ezt a technikát!Hát nagyon nagyot tévedtem!Úgy érzem nem késő még egy ilyen "....vén szivar(62.)számára sem megtanulni a számomra új technikát!Örömmel látom, hogy egyre többen vagyunk, akiket nem riaszt vissza az újdonság!Nagyon sokat segített az oktató film, valamint ez az oldal!Csak azt nem értem, miért nem kap nagyobb nyilvánosságot, ez a módszer?!Mert a tengeren túl találták ki?!A tengeren túlról csak a hülyeséget engedik be áramlani?!Ami jó, az had maradjon?!Hát hajrá CASTINGOSOK!Előre! Üdvözlettel! Jóska

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......