Az autók a halakat fogják utánozni

Az autók a halakat fogják utánozni

Az autók a halakat fogják utánozni, hogy elkerüljék a karambolt
Japán mérnökök bejelentették, hogy egy lépéssel közelebb kerültek egy olyan technológia kifejlesztésével, amelynek révén az autók a jövőben a halak viselkedését utánozva fogják elkerülni a karambolokat.

A Nissan Motor autógyár mérnökei azt tanulmányozták, hogyan képesek a halak sűrű rajokban úszni anélkül, hogy egymásnak ütköznének. A kutatás eredményeként olyan robotokat konstruáltak, amelyek hét tagú csoportokban ütközés nélkül tudnak haladni, mert folyamatosan információt cserélnek egymással. A cég reményei szerint ezt a technikát alkalmazni lehet majd a jövő autóiban.

A háromkerekű robotok lézeres keresővel mérik be az akadályok távolságát, és rádiókommunikációval utánozzák a halak mozgását. A halak egymáshoz közel haladva képesek sűrű rajokban úszni, irányt változtatni anélkül, hogy egymásnak ütköznének. „Az autós világ sokat tanulhat a halrajok viselkedéséből, ahogyan az egyes halak képesek megőrizni egyéni mozgásszabadságukat és biztonságukat” – emelte ki Andou Tosijuki, a program főmérnöke.

A halraj az egyedek közötti információcsere révén biztonságosan haladhat, közben a szükségnek megfelelően változtatja az alakját. A Nissan a jövő héten a CEATEC elektronikai vásáron mutatja be a robotját. A cég tavaly hasonló robotot jelentett be, amelynek a kifejlesztését viszont a poszméh (másképpen dongó) viselkedése ihlette. A dongók szólóban repülnek ugyan, de szintén nagyon ügyesen képesek elkerülni az ütközést.
Forrás :Inform Média