Aranymosás a Dunán

Aranymosás a Dunán
Európa egyik leggazdagabb aranymosó helye az őskortól napjainkig a Kárpát-medence volt, legfőképpen Erdély, a Kisalföld és a Muraköz. A Duna kisalföldi szakaszán, a csallóközi parton Gúta, Naszvad, Bős, Szap, Csicsó, Füss, Kolozsnéma, Aranyos, Vajka, Medve, Doborgaz lakói éltek aranymosásból. A Szigetközben pedig Ásvány, Lipót, Nagybajos voltak a leghíresebb aranymosó helyek.

A Duna mentén egyéb fontos aranymosó helyek voltak még : Győr és Gönyű között. Ezenkívül a Vág, Garam, Ipoly partjain is mostak aranyat. Az itteni aranymosás már az őskorban kimutatható volt, különösen a római uralom alatt. A török időkben még igen kifizetődő tevékenység volt az aranymosás, így sokan űzték. A folyószabályozással megemelkedett Duna középvízszintje, így ritkán kerülnek már szárazra a zátonyok aranytartalmú alsóbb rétegei.

Az aranymosás az aranyszemcséknek a folyó menti hordaléktól való elkülönítése, szennyező anyagoktól való megtisztítása, ez az arany kinyerésének ősidők óta alkalmazott módja. A valódi aranyászok a folyó iszapját egy ferde mosópadra merték, amelyre filcet helyeztek. Ennek bolyhaiba a nehezebb anyagrészecskék, így az arany is fennakadnak. Az aranyszemcséket tartalmazó filcet időnként kimossák, az így nyert szűrleményt higannyal keverik össze és így a higany amalgámot képez az arannyal, a higanyt az amalgámból hevítéssel elgőzöltetik, vagy szarvasbőrön átnyomva eltávolítják, kipréselik.

Az így kinyert aranyat tovább lehet finomítani. A kinyert aranyat az aranybeváltó helyeken értékesítettek. Ma már nagyon kevesen végzik ezt a mesterséget, mert vagy kihaltak az öregek, vagy abbahagyták a sok munka befektetéssel járó, de keveset fizető tevékenységet. Az utolsó aranyász Bán József volt, aki még hivatásszerűen űzte a szakmát, de ennek is már 50 éve. Rég idők mondása volt : „Halász, vadász aranyász, – üres zsebben kotorász. Ha szegény is vígan él, egész nap csak vizet mér.

Néphagyomány őrző csoportok rendeznek manapság a régi szakmák megismerését támogató rendezvényeket. Például : 2006-ban, Halásziban (Szigetköz), rendezték meg VIII. Szigetközi Aranymosó és Hagyományőrző Fesztivált. Ezek a hagyomány örző rendezvények elevenítik fel, néprajzi kincsünket.