Árammal próbáltak halat fogni

Árammal próbáltak halat fogni

Több, tiltott halászati módszerrel próbálkozó is lebukott a Kiskörei Vízirendészeti Rendőrőrs fokozott ellenőrzési akciója során.  A november elején kezdődött ellenőrzési akció eredményeként négy esetben tettünk büntető feljelentést tiltott halászati módszerek alkalmazása, állatkínzás miatt – tudta meg lapunk Csúr Péter r. őrnagytól, a Kiskörei Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnokától. – Egy férfi gereblyézéssel próbált halat fogni, míg három másik esetben a gyanúsítottak áramot vezettek a vízbe a zsákmány reményében. Az ehhez használt elektromos halászati eszközök házilag összebarkácsolt berendezések voltak.

Mint a parancsnoktól megtudtuk, az akció során öt halászhálót és három varsát is begyűjtöttek. Az azokat kihelyezők ezúttal nem keresték fel újra a helyszínt, így nem sikerült őket tetten érni, ám a halászati eszközöket felszedték a rendőrök.

A rendőrök két esetben találkoztak olyan állampolgárral, aki erősen ittas állapotban vezette vízi járművét. Mindkét ügyben büntető feljelentést tettek. Szabálysértési feljelentés több mint nyolcvan esetben született. Ezek között hallopás, falopás, engedély nélküli horgászat és töltés-használat, hajózási szabálysértések (jellemzően a tartozékok, felszerelések és okmányok hiánya) szerepelnek.

Míg tavaly egy büntető és mintegy ötven szabálysértési feljelentéssel zárult a szezonális ellenőrzés, addig idén hat büntető és több mint 80 szabálysértési feljelentés a mérleg. Mint azt Csúr Péter r. őrnagy elmondta, ehhez nagyban hozzájárult az, hogy jelentős erősítést kaptak az akció idejére Szolnokról, Tokajból és Vásárosnaményből is. A rendőrök munkáját segítették a halőrök, vízi polgárőrök és a természetvédelmi őrök is. A fokozott ellenőrzéshez nemcsak plusz rendőri erőket, de technikát is kapott az őrs. Így a Révkapitány nevet viselő, radarral, hőkamerával és fényszóróval is ellátott nagyhajóra is számíthattak, de mobil hőkamerák, éjjellátó készülékek is segítették a felderítést és a megelőzést. A parancsnok szerint az akció eredményességét mozdította elő az is, hogy kiszámíthatatlan volt, hogy mikor is lépnek akcióba a rendőrök, így a tilosban járók erre nem tudtak felkészülni.

Az akció lezárását követően is számíthatnak azonban ellenőrzésekre az állampolgárok az őrs illetékességi területén. A gereblyéző halfogásnak a hideg időjárás kedvez, így a következő időszakban erre fokozottan ügyelnek majd a rendőrök. A megszokott feladatok mellett a jégen tartózkodás szabályainak ellenőrzése, a falopások, fakivágások, a karácsony közeledtével pedig a hallopások megelőzése, felderítése áll a vízirendészeti szakemberek előtt.

Forrás:portaegyesulet.hu