Amur horgászat – kérdésekkel

Amur horgászat – kérdésekkel
(És tanácsok az internetről)

Sziasztok, kis segítséget és tippeket kérnék az Amur horgászatával kapcsolatban. Bevallom nőiesen, direktbe, még soha nem horgásztam Amurra. Elhatároztam, az idei évet főleg ennek a halnak a becserkészésére fogom szánni. Azt már sejtem, hogy nem lesz egyszerű mivel egy különösen óvatos hal. Elsősorban fenekező módszerrel szeretnék próbálkozni.

A kérdésim a következők:
1. Melyik hónaptól érdemes horgászni rá ?
2. Etetési stratégiák ?
3. Etető és csalizó anyagok ?
4. A helyválasztás ?
5. Az ideális felszerelés ?

Üdv: Zsuzsa

 

Szia Zsuzsa !

1.- Alapvetően nem is a hónapot jelölném meg inkább a víz hőmérséklete lenne érdekes , olyan 16 -18 c fokos hőmérséklettől már célzottan érdemes amurra pecázni , gondolj bele : jövevény halról van szó és ahonnan jött ” hozták” ritkán megy a víz hőmérséklete 18 – 16 fok alá.

2.- Mivel „vega” halról van szó csak növényi eredetű táplálékot vesz fel, de innentől kezdve amit a vízben talál mindent zabál, a szó-szoros értelembe véve tényleg zabálnak. Hogy jobban megértsd mi van hogy este (vagy du.-án) 6-7 óra körül beetetünk 8-10 liternyi áztatott „erjesztett” kukoricát a túloldalra (kb. 50-60 méter!) a nád elé. Nos 9-10 óra környékén megjön a csapat és 2-3 óra múlva egy szem sincs a kukiból.
3.- Minden ami növényi eredetű és friss (habár ennek ellentmond az erjesztett kukorica), de tudni érdemes hogy mennyire erjeszted a kukit, az a bizonyos tejsavas erjedés az igazi, kb. olyan szaga kell hogy legyen mint a teheneknek mikor erjesztik a silót, ezt nem lehet leírni csak sejtetni.!
4.- Mivel nagyon érzékeny, félénk hal minél messzebb a horogtól, és tényleg vigyázni minden féle zaj, fény, fény villanás elzavarja akár az egész bandát. A „minél messzebb a horogtól” alatt azt értem hogy legalább , ill. min 30-40 méterre célszerű etetni és azon horgászni a horgászhelyedtől. Így kevesebb zavaró tényező jut el az etetésen megjelenő halakhoz.
5.- Erős, sportos és nem utolsó sorban nagyon jól küzdő halra kell számítani. Szerintem sima akadómentes terepen 80+gr-os, viszont nehezebb akadósabb helyen nem árt akár a 140-160 gr.-os bot, hozzá a megfelelő zsinór, a lényeg hogy összhangban legyen a : bot, a zsinór és persze egy jó fékkel ellátott orsó. A horogról annyit, hogy nem árt ha vastagabb husú „mint amilyeneket a bojlisok használnak” mert képes kihajlítani a finomabb horgokat.

Alapból ennyit gondoltam bevezetőnek, de azért nézz át egy – két írást az Amur horgászatról hiszen sokan leírták már különböző portálokon a tapasztalataikat, ill módszereiket.

Sok sikert, nagy Amuroktól görbüljön a botod!

Szia Zsuzsa!

Most, hogy így írod az elképzeléseidet a holtággal kapcsolatban lenne még egy – két gondolatom.:
Ne hagyd figyelmen kívül: a holtágak mindig 3-4 c- fokkal melegebbek mint az élő vizek, főleg így augusztus- környékén. Az etetést célszerű minél későbbre kitolni (este 7-8-óra) , mert így talán nem zavarnak ba annyira a pontyok. Sokszor gond az , hogy a du.- áni etetésre meg jönnek a pontyok és nem mernek az amurok ráállni a kajára. Augusztus környékén ez a 7-8 órai etetés nálunk olyan éjjel 11órától – kb. 1-óráig hozza a halat (amurt).
Gondolhatod mivel ilyenkorra elcsendesedik minden nappali zaj. zörej, elülnek a nappali madarak és egyéb állatok, sokkal csendesebb a környezet. Nos ezt a csendesebb nyugodt környezetet nem szabad megzavarni!!!!!!!!!!

Mert az Amur tényleg érzékeny minden zavaró tényezőre, és ha az etetéseden ott volt egy akár 25-40 db.-os banda, ha megzavarod seperc alatt továbbállnak , és várhatsz a következő estéig hátha megjönnek.
Ne érts félre én most azokról az igazi tapasztaltabb amurokról írtam pár gondolatot,(8-12kg.), természetesen azok az ifjonc 2-3-4 kg.-os-ak jöhetnek napközben is.

Ha el fogadsz még egy tanácsot!!.
A szákolást , ha lehet ne kapkodd el , sokszor van olyan hogy könnyedén kijön a partig, és rövid zsinóron kezdi el a balhét. Itt mutatja meg igazándiból, hogy mit tud. De ha már szákba tetted akkor kezd el remegni a lábad és a többi, de ez az élmény.!!!!

Fogjál szép nagy halakat, és várom hogy az élményeidet megoszd velünk.

Szia Zsuzsa!

Szeretném megosztani veled a tapasztalataimat. Először is a megfelelő helykiválasztásról mondanék pár szót.
1. Mivel az amur kizárólag növényevő hal, ezért eredményes lehet a nádasok, sások, tökleveles, illetve nyílt víz. Szerintem első próbálkozásra nyílt vizet ajánlom, de utána ha már van tapasztalatod, akkor a nádas részt ajánlom. Itt van egy trükk is amit elárulok, ha a friss hajtásokat törd le, úgy hogy a levele lógjon a vízbe, majd a lehajtott szálak alá etess kukoricát, vagy apró magvakat. Ezt az amur mindenféleképpen díjazni fogja.
2. Másodszor az etetőanyagot, illetve a csalit mondanám. Nyáron a víz hőmérséklete mikor eléri a maximum hőfokot a csigák, kagylók elkezdenek bomlani, rohadni. Ezek rettentő szagot engednek ki magukból, ezért mindenféleképpen érdemes büdös, halas jellegű csalikkal próbálkozni. Figyelmedbe ajánlom a szemestakarmányból az áztatott búzát. Ezt hihetetlenül díjazni fogja az amur és kapásaid száma is jelentősen megnő. Egy fontos tényező még. A horogra csak olyan csalit rakj, ami az etetésen is megtalálható. Ha nem ezt teszed jóformán nem lesz kapásod sem, mivel az amur féltve fogja felvenni.
3. Szerelék. Nálam kifejezett előnyt ér el a fix szerelék. Lényegében egy egyszerű szerelékről van szó. Egy gubancgátlócsővel ellátott ólom, 15, 20 cm előke, és egy horog.
A főzsinór minimum 25-ös legyen, az ólom 80 gramm elég, az előke se legyen 25-nél vékonyabb, majd a horog vastaghúsú legyen. Nem ajánlok vékony húsú horgot, mivel azt egy nagyobb testű amur eltöri, illetve elgörbíti.
4. Hónapra  nem érdemes tenni. Minidig a víz hőfokát nézd. Minél nagyobb, annál jobb. Szerintem az optimális hőfok, olyan 20-25 fok közé esik.
5. Etetési stratégia ami eredményes is lehet, mi az?!
6 óra felé elkezdhetsz etetni, majd ajánlom hogy az első kapás után etess rá. Az előzőekben már említett amúr hihetetlen étvággyal és mohósággal eszi fel pillanatok alatt az etetőanyagot. Az amurok képesek a semmiből előbújni, de pillanatok alatt eltűnni is. Mindenféleképpen etess rá.
Remélem hogy tudtam segíteni. Sok sikert !!!

Szia Zsuzsa

Duna eléggé folyó úgy gondolom! Évente 50 és 60db amurt fogok és nem csak az aprajából (8-12kg) hanem 20 és a felettieket szép számmal.
Tavasztól késő őszig fogható nem 20-25 fokos vízben csak hanem !!!!6-9!!! fokos vízben is táplálkozik 15-17 foknál már teljes intenzitással.
Erjesztett kukorica beállt és jó etetőanyag és 3-5 szem fűzve csalinak is tökéletes.
homok és sóder zátonyokon megfogható könnyen,csak etetni kell egy olyan helyet ahol megáll a kaja és viszonylag rövid idő után (3-5nap) rajta lesz az amur hol több hol kevesebb. Nem nagy történet. Egy idő után beleununk a fogásába olyan mennyiségben van jelen a Dunában. De ez igaz a pontyra is. Nem kell agysebésznek lenni ahhoz hogy rájuk akadjon az ember és fogjon is belőlük. Lehet osztani az észt meg okoskodni ,de akkor is így van és semmi nagy trükk nincs a horgászatába.
Ha van kérdésetek szívesen válaszolok. Én nem évente egyszer egy hetet horgászom hanem hetente 4-7 napot vagyok vízen így van némi tapasztalatom. Nem szeretem osztani az észt, de itt annyi önjelölt amurspecialista írogat, hogy nem állattam meg hogy ne kanyarintsak ide egy szösszenetet.
Ma is fogtam egy 2kg apróságot. Tegnap 6db-ot és egy pontyot. Egy 17 egy 15 két 10kg két 6-7kg-os amur akadt a horogra a ponty 3kg volt. Szóval itt kezdődik a folyóvízi amurozás szerintem.

Hello!

Mindenek előtt a tó méretétől, illetve adottságaitól függő, hogy kell-e, vagy szerencsés-e amurt telepíteni. Az amúr ára nem túl nagy, kb. 500 Ft. Az amurról viszont tudni kell, hogy 3-4 éves koráig minden évben duplázza a súlyát, tehát, ha veszel 1 kg-os amurt, akkor az a harmadik évben már elérheti akár a 4-5 kilós súlyt is. Tehát ajánlom a kisebb méretet. Egyrészt olcsóbban kijössz, másrészt pedig többet is tudsz venni.
A tóba mindenképpen legyen nádas, fűzfás, hínaras terület.
Remélem válaszommal előrébb segítettelek.

Sziasztok

Van egy tó a pilisben Dádai tó néven található ahol igen sok szép amur fogható, az állományt lucernával eteti a tógazda ennek ellenére érdemes célzottan horgászni rá. Talán ott helyben de nem biztos van lucernás pelletem ami átfúrva vagy szilikongyűrűvel kínálva egyaránt jó. De a felfűzött száraz kukorica is jó mert a kollégám azzal fogott amurt.

Igaz hogy a tavon csak sportjeggyel lehet horgászni és ha el akarod vinni a halat ki kell fizetni de legalábbis én nem viszek halat sehonnan el, de van olyan horgász napijegy is amivel el lehet vinni a halat.

Sziasztok mindenkinek. Az amurról egy két szót én is leírnék.
Én szinte mindet reggel 6 és 11 óra között etetek, 2 naponta. A felszerelés etető kosár ,fonott zsinór ,fonott rövid előke ez fontos mert ha mélyre nyeli képes elharapni az előkét,igen vastag horog Fox és min. 2 méretben.

A távolság 50-60 méter nyílt viz törés mellett mélység 3 méter. Én nem vettem észre, hogy a zaj annyira zavarná őket ha rajta van az az etetésen sokszor az egyiket fárasztjuk ami nem kis zajjal jár / szákolás/ a másik botokon is szokott közben kapás lenni.Nálam pont fordítva van ha beáll a raj az összes pontyot elzavarja a környékröl de még a keszeget is.

Jó a mi helyünkön kicsik szinte nem is jönnek egy évbe 2-3 darab, az átlag az 15-28 kg között van /tudom túlzásnak tűnik de ez tény./ aki mégis kételkedik szívessen küldök egy két fotot/Bár hozzáteszem nem úgy működik hogy na kimegyek és megfogom azért ki kell ülni sajnos de aki egy hetet rászán az 3-4 darab 20 kg körülit meg tud fogni és azt nem kell mondanom milyen élmény egy ilyen hal fárasztása főleg fonott zsinorral esetenként egyedül.

Csali mézes gyöngy +egy két szem mézes puffasztott buza vagy két gyöngy és egy szem erjesztett kukorica etetni félig főzött kukorica és búza keveréke egy kis lucernás nyúl táppal keverve. Gondolom mindenki kíváncsi hogy hol, nos a Dunakanyar egy kis öble Visegrád környékén a legjobb időszak június végétől szeptember közepéig.  Sziasztok.