Amur bojli – olcsó bojlirecept Amurra

Amur bojli – olcsó bojlirecept Amurra
Az Amurra szánt bojliról nagyon megoszlanak a vélemények, főként az összetevők tulajdonságairól. Víztípusonként és hónaponként más-más százalékban hoz sikert az édes alkotóelemek vagy az állati fehérjék hozzáadása.

Most egy rendkívül olcsó receptet ismertetek, mely elsősorban csatornákon és holtágakon bizonyított a barátaimnál. Az Amur bojli összetevői könnyen beszerezhetők, nem tartalmaz állati fehérjét és a lehető legolcsóbb a bojlik közül. A horgászboltokban kapható Amuros bojli árának negyedéből kihozható. A bojli receptben szereplő összetevők aránya nem szentírás, minimálisan variálható.

Fontos megjegyezni, hogy kevesebb ideig (2 perc) főzzük ezt a fajta bojlit mint a pontyoknak szántakat. Van aki még 2 evőkanál sót is tesz az összetevőkhöz. Sok kapást…

Szárazanyag:

20% búzadara
10% szójaliszt
10% rozsliszt
10% kukoricaliszt
10% mézeskalács őrlemény
10% madáreleség keverék
10% búzacsíra
10% kukorica glutén
10% tökmag és napraforgó őrlemény
(A szójaliszt és a kukorica glutén mennyisége variálható)

Folyadék:

7 db tojás
15 ml napraforgó olaj
10 ml tutti-frutti aroma
20 ml akácméz

És egy válasz a receptre egy amur specialistától:

Üdv. Én nagyon sokat horgászom amurokra bojlival, és szerintem a leginkább költségkímélő megoldás, ha nagyobb mennyiségben, takarmányboltokban veszitek meg az alapanyagokat. Én például kb 60.000 forintért vettem nemrég anyagot erre a célra, és kijött belőle 187 kiló bojli. Nem tudom ki hogy van vele, de ez körülbelül 320 forintra jön ki /kiló. Nem mindegy, hogy kendermagért 1.400 forintot fizetünk kilójáért vagy csak 500 forintot. Én ezért veszek ilyesmit 20 kilós zsákban. Van otthon egy darálóm és rostamérettől függően nagyon finomra is le lehet ezeket a magokat darálni. Lucerna lisztet is hasonlóképp intézem és szinte minden egyéb összetevőjét is. Hozzátenném, a nagy tételben való vásárlás a leginkább költségkímélőbb és semmivel sem marad el az alapanyagok minősége a bolti termékekétől amikért többszörös árat kéne fizetni. A felsorolt alapanyagokat a készíteni szánt bojli mennyiség arányában növeljük vagy csökkentsük.

Az én receptem amurokra

 

Szárazanyag:

Kukoricaliszt – 10dkg
Búzaliszt – 10dkg
Lucernaliszt – 30dkg
Tejpor – 5dkg
Borsó őrlemény – 10dkg
Kendermag őrlemény – 5dkg
Tigrismogyoró őrlemény – 5dkg
Szójaliszt – 10dkg
őrölt pattogtatott kukorica, 15dkg (ki kell pattogtatni)
Betaine HCL – 5g

Folyékony adalékok:

8db tojás
Ambio – 20ml
Oliva olaj 20ml
Aromásítás ízlés szerint…

Én fokhagyma vagy ánizs esszenciális aromákat használok, Valamint gyümölcsös aromákat mint őszibarack, áfonya, banán, fekete ribizli, eper, szilva, ananász. Ezekből minimum két félét, max 3 félét érdemes bele tenni, egymáshoz képest 4-1 arányban. Tehát ha van 20ml áfonya aroma, akkor a másik fajta aroma csak 5ml legyen. Ha három félét használok akkor 5-5 ml. Etetésre szánt bojliba kevesebb aroma is elég. Érdemes különböző méretű bojlikkal etetni, mert így a halaknak minden szemnél más-más erővel kell szivogatni, és így nem veszik majd észre ha a csalink a horgunkkal nehezebb. Másik megoldás, a lebegő bojlik használata. (utóbbi sokkal hatékonyabb)