A sügér és compó tisztításról, valamint az ólmos pedző

A sügér és compó tisztításról, valamint az ólmos pedző
A sügér a legízletesebb halaink egyike, mégis nagyon vegyes érzelmekkel szokták fogadni a háziasszonyok, mert arra a keserves munkára gondolnak, amellyel a keményen álló pikkelyek lehántása jár. Hasonló a compó esete is, amely, ha tiszta vízből való, szintén pompás ízű hal, de ennek meg olyan mélyen feküsznek a pikkelyei a vastagon nyálkás bőrében, hogy a legélesebb késsel is csak kínnal vakarhatók le. Mindkét bajon könnyű segíteni.

A sügér tisztításához csak egy deszkadarab s egy cipész-ár kell, amellyel a hal farkát a deszkához szegezzük. Ha most a halat fejénél fogva jól kifeszítjük, a keményen leszorított kés egy-egy rántásával egész pásztákat hánthatunk le. Legkönnyebben a frissében megölt hal tisztítható ily módon s ezért a Balaton-parti horgászataimon mindig velem van a deszkadarab és az ár, amelynek hegye — míg nem használom — egy dugóba van szúrva. Módomban van tehát, hogy a sügéreket s egyéb halainkat már tisztítva vihessem haza.

A compóval már csak odahaza tudok elbánni. Farkánál tartva, lobogó forró vízbe eresztem pár pillanatra, amíg a bőre meg nem világosodik. Ekkor már könnyen letisztítható.

Mindkét eljárás oly egyszerű, hogy akaratlanul Is a lapunkban fentebb ismertetett Sártory-féle, ólommal bélelt második pedzőt juttatja eszembe, mint amely valóságos Kolumbus tojása és a szél ellen való távhajigálás sok keservétől fog ezután engem is megóvni.

E készüléknek a leírottnál egyszerűbb alakját már meg is szerkesztettem. Egy sörös dugót hosszában kifúrva, egy lyukas ólomhengert toltam bele; az ólom üregén sárgarézdrótot húztam át s a 2 kiálló végét nyitott spirálisba csavartam, amelynél fogva ez az ólmos pedző is ép oly könnyen rászerelhető az eresztékre, miként az eredeti Boglári minta. A könnyű föl- és leszerelhetőséget azért is szeretem, mert gyakorlat céljából lehetőleg mindig a legkönnyebb pedzőt használom kis hajítóbotomhoz s az ólmos pedzőt ezután is csak kedvezőtlen szél esetén rakom majd fel.

Sporthorgászat – 1926 Márciusa – Csörgey Titus