A jó fotó elkészítése

A jó fotó elkészítése (2010)
Nos tudom, majd mindegyikötöknek valami egyszerű kis digitális gépe van. Bizony nem egyszerű ezekkel igazán jó minőségű képeket készíteni. Megpróbálom tehát pontokba szedni a legfontosabbakat

1. Sötétben nem lesz jó képünk!
Ez az egyik igazi hátránya a kis digitális gépeknek. Sajnos sötétben már nem fognak tökéletes eredményt produkálni, hát még ha este a szobában fényképezünk. Szóval MINŐSÉGI képet NE ESTE akarjunk készíteni. (vagy lsd. 3.pont)

2. Ne fotózz nappal szemben!
Alapvető hiba, ami könnyen orvosolható, A nap mindíg legyen mögötted, vagy ha ez elkerülhetetlen, haszálni kell a beépített vakut derítésre, máskülönben csak a téma sziluettjeit fogod viszontlátni.

3. Tartsd stabilan a gépet.
A másik legnagyobb hibája ezeknek a kis gépeknek a kis fényérzékenység, amit úgy próbál meg az automatika orvosolni, hogy hosszabb záridőt alkalmaz. Ez alatt az idő alatt azonban nagyon könnyen bemozdul a kezünk és máris elkészítettük a tokéletes HOMÁLYOS képet. Próbáljátok meg ugyanzat a képet elkészíteni kézből, és az asztalra téve. MICSODA KÜLÖNBSÉG. De ha még ennél is tökéletesebb képet akartok, tegyétek a gépet egy stabil helyre, állítsátok be a késleltetett exponálást (2, vagy 10 mp) és igy készítsétek el a képet. Az eredmény tökéletes lesz.

4. Ne fotózz túl közelről nagylátószöggel!
Ez a hiba az optika formájából adódik. Azaz az optika, a lencsék domborúak. Nagy látószög esetén (nincs Zoom …) ez különösen igaz, hiszen a lencse teljes felületét használja ilyenkor a fényképezőgép.
Igy lehet nagyon szép hordó fejeket fényképezni amire tipikusan azt mondják a nők, hogy : „Na azonnal töröld ezt le, hogy nézek ki???”. A férfiakra ez nem igaz, mi csak jót röhögünk az amúgy is torz fejünkön… Szóval ha arcot fotóztok, mindig távolabbról és a Zoom-ot használva tegyétek.

Üdv: Zoli

Néhány fotómat itt találjátok: http://digitalfoto.sbs.hu