Folyóvízi úsztatás • Horgaszat.hu

Folyóvízi úsztatásTehát a folyóvízi úsztatásról érdeklődném, meg lehet ezt tanulni, vagy erre születni kell ? Nincs kapásom, vagy állandóan leakadok !
Milyen szerkó lenne az ideális, milyen messze horgásszak ?
Várom a tanácsokat!Szia! Mindenféleképpen meg

Szia!

Mindenféleképpen meg lehet tanulni! Senki sem születik úgy, hogy mindent tud. Vannak olyan emberek, akik meglehetősen gyorsan, 1-2 óra alatt képesek elsajárítani eredménnyel a folyóvizi úsztatás alapjait. Én matchbottal és bolognaibottal szoktam úsztatni. Általában "kétpontos úszóval". Az eresztéket úgy érdemes beállítani, hogy az ólom éppen ne érje a feneket. Így is lesz elakadásod, de sokkal kevesebb. Sokadjára meg fogod tanúlni, hogy a kapás 90%-ban egy "döccenéssel" jelentkezik, majd az úszó eltünik. A maradék 10%, pedig hirtelen eltűnő, vizen pattogó (feltolós), felfektetős, vagy éppen elakadás szerű az én tapasztalataim szerint. Az úsztatás is többféle lehet. Megállított, erősen visszatartott és szabadon engedett, illetve ez utóbbi sebességek változtatásával. Én mindig úgy választom meg a meghorgászni kívánt távolságot, hogy abban a sávban legyen valami. Értem ez alatt azt, hogy medertörés, rugany mögötti területek utáni visszaforgó, patak és csatorna befolyók környéke, illetve a folyóvizen láthetó folyás és nem folyás határa. Ha lemész a partra, akkor biztosan látsz néhány pecást, aki már ismeri a vizet. Érdemes érdeklődni, hogy milyen csalival horgásznak. Az eresztéküket, a szerelésüket és azt, hogy milyen messze horgásznak, úgyis fogod látni. Érdemes megkérdezni, hogy mivel etetnek, ha etetnek egyáltalán.
Az, hogy nincs kapásod nehéz elhinni. A csalid mindig meg volt? Egyébként folyóvizen slágercsali a csonti és a giliszta. De egyéb csalikkal, mint a kenyérbél, a kukorica, a sajt, a kolbász... és a pellet is eredményes lehet.
Remélem tudtam segíteni!

Köszönjük gzozi a leírást,

Köszönjük gzozi a leírást, illetve ez hasznos lehet:
http://horgaszat.hu/blogok/dunai-horgaszat-usztatas-a-dunan

A film is nagyon jó, és köszi

A film is nagyon jó, és köszi Gzozi a tanácsokat, majd tavasszal kipróbálom a tanultakat.

Nemrégiben kezdtem el én is

Nemrégiben kezdtem el én is ezzel a módszerrel horgászni és meg kell mondjam, nagyon izgalmas! Sokkal aktívabb, mint a bot mellett üldögélni és a halra várni. És rendkívül eredményes is, csak el kell találni a megfelelő összhangot a folyóvíz és a szerelék között, hogy a csalink a fenéktől szinte csak néhány centire lebegjen. Nagyon szép élményt jelent egy-egy nagyobb jászkó vagy dévér szákbaterelése ezzel a módszerrel. Már alig várom, hogy újra ott topoghassak a vízparton kedvenc bolognai botommal a kezemben!

Uraim! Volt már valaki lenn a

Uraim! Volt már valaki lenn a Gázgyár alatt idén? Még két nap és itt a Március, javul az idő is. Sajna nekem még nem volt időm lemenni, de jó lenne tudni mi van a dévérekkel, és társaival.
A múlt hétvégén a pesti rakparton jöttem hazafelé (Újpest) 2 óra után, a túloldalon Rudas, Ördögárok, Árpád-híd budai oldalon már eg y-két spori próbálkozott.
Lassan be kellene indúlni, a blog-nak is meg a halaknak is.!

Tavaly elég siralmas volt a

Tavaly elég siralmas volt a helyzet a Gázgyár környékén, az idei masszív tél csak meghozza a halak étvágyát kora tavaszra .Egyébként feederen jobban ment a dévér mint úsztatva.

Ma is 1/2 3 környékén jöttem

Ma is 1/2 3 környékén jöttem a pesti rakparton északnak, a Margit-híd alatt 50-150 m.-re vagy 4-5 spori kisérletezett. Mi van megy valami.? Azt hiszem meg kéne nézni persze csak az északi túloldalán gondolom.,egy kis reflexgyakorlat nem árthat meg!

Bocs az előzőért: nem ma

Bocs az előzőért: nem ma hanem tegnap, tehát szombaton.

Részemről csütörtökön megvolt

Részemről csütörtökön megvolt az első úsztatás,... semmi eredmény.

Vasárnap du.-án kb. 1/2 6-ig

Vasárnap du.-án kb. 1/2 6-ig semmi az északi budai oldalán. Csontival, gilisztával néztem.!

Gzozi nagyot kaszált a Dunán

Gzozi nagyot kaszált a Dunán hétvégén, elég komolyan belenyúlt a Jászokba. De mellesben fagyoskodott a mederben és ahogy kitárgyaltuk, úsztatásról szó sem volt - megállított szerkón, fenéken jöttek a halak.

képekeeeeeet. :)

képekeeeeeet.
:)

Nem volt nála a gépe, meg

Nem volt nála a gépe, meg egyedül volt, meg sötét volt, meg izé...:))

Szombat reggel a szélben és a

Szombat reggel a szélben és a hullámok között én is összehoztam kb 8-10 kilót de a zöme darabos dévér volt és pár jász. Igaz kellett hozzá 10 kiló etetőanyag és előtte már 1 hete kukoricáztam a helyet. Bolóval, úsztatva szintén fenéken meg-megállítva!

Szia! Először is gratulálok

Szia!

Először is gratulálok az eredményedhez! Merre horgásztál? Szombaton kint voltam dunakeszin, de nem mertem bolózni. Tehát a szombati pecám során matchbotoztam, 4gr-os Cralusso Golf úszóval. Szabadon úsztatva és enyhén visszatartva. Az eredmény kb. 5-6 kg-nyi jász volt. Ugyanitt vasárnap bolóval pecáztam, 5gr-os Cralusso Torpedó úszóval ( Nem szeretném reklámozni, de valami pazar! ), teljesen megállítva, illetve nagyon lassan úsztattam. Ez a módszer eredményesebbnek bizonyult, ugyanis így olyan 40-50kg-nyit sikerült a partra segítenem. Ezen hétvégén is a C&R jegyében horgásztam. Az etetés mindkét napon kb. 3kg volt. A csali csonti. Az etetőanyag gombócokat egy kisebb drótszákba tettem, egy méretes terméskő társaságában, bójázva.

Szép eredmény.!

Szép eredmény.! Gratula.
Sajnos hétvégén nem volt időm a pecára, de örömmel olvasom indulnak a halak.
gzozi! lenne egy két kérdésem ha nem zavar!?
Milyen jellegü etetőanyagot használsz?
Nem durva még a melles (50- en túl vagyok)
Kb. hány óra volt ez az élménygyüjtő akció (mert gondolom az volt)?.
Én sajnos nem ismerem azt a felső részt, mivel a Fővárosi szakaszra szoktam kiváltani a területit, de erősen gondolkozok, hogy meg kellene ismernem a felsőbb szakaszt is. Beszámolóidból egyre jobban hajlok rá, hogy megpróbálom ezt a bizonyos felső részt csak mivel abszolut nem ismerem "idegenkedek" tőle.
Pedig alapvetően nem lenne messze csak azt se tudom hová lenne érdemes menni. Minden esetre görbüljön minnél töbször, öröm olvasni a beszámolóidat
Üdv. Giricz László

Szia! Köszönöm a gratulációt

Szia!
Köszönöm a gratulációt és én is szeretnék Neked gratulálni a pazar fogáshoz ez a tavaszi Dunán igen komoly fogás. Adony és Kulcs között voltam horgászni a hétem is akartam etetni de az idő eddig beleszólt talán majd ma! Egyébként a Cralusso úszók tényleg nagyon jók, én is bolót használok, nagyon jó vele úsztatni, főleg ha már az ember ráérez a technikájára! A hétvégi pezsdülés szerintem jó lesz. Lehet, hogy meg kellene próbálni a harcsát is. Nem hallottál semmit?

Egy kis segítség a szerelék

Egy kis segítség a szerelék összeállításához, a profiktól. A fotó a Marosmix.hu oldalról származik, Ambrus Tibor és Barna Szilárd folyóvízi szerelékét mutatja a rajz.

És a Cralusso Bolo úszóról:
Gyűrűs botra kifejlesztett, folyóvízi úszó, enyhén és közepesen visszatartott, kisodródás nélküli úsztatáshoz. A Bolo megkönnyíti és eredményesebbé teszi a hagyományos folyóvízi úsztatást, mert a víz sebességéhez képest lassabban vezetett szerelék egy-egy úsztatás alkalmával több időt tölt az etetési sávon. A visszatartva vezetett csalit előnyben részesítik a folyóvízi halak, így növelhetjük kapásaink számát. Eredményesen használhatjuk a bolognai módszerhez, amikor is a parttól nagyobb távolságban, etetési sávon vezethetjük a Bolo-t, az úsztatás első szakaszában
enyhébben, az alsó szakaszában erősebben is visszatarthatjuk.
A Bolo úszót a mellékelt szárakkal szerelhetjük bal és jobb folyásirány szerint. A Bolo úszó túlsúlyozható a víz sebességétől és a visszatartás mértékétől függően 5-20%-kal.

Szia! Ha említést tettél a

Szia!

Ha említést tettél a Bolo úszóról, lehet, hogy tudsz valami megoldást a következőre: a felső úszószáron (amiből kettő van, folyásiránynak megfelelően, az antennákat is ennek műanyag foglalatába lehet betűzni) lévő rögzítő szilikoncsövecske nekem feszt lecsúszik. Van, hogy minden dobás után vissza kellett raknom a szárra.

Valami ötlet, mit csinálhattam rosszul?

Sajnos nem tudok segíteni,

Sajnos nem tudok segíteni, mert az igazat megvallva nem szeretem ezeket az úszókat (lehet azért, mert macerás és nem tudtam vele megtanulni horgászni). Csak két pontos belső vezetésű úszókat használok a Dunán - 4-6 gramm tartományban. Talán hosszbb szilikon cső kéne rá vagy passzentosabb ????

A mai napon egy (kölcsön) 7

A mai napon egy (kölcsön) 7 méteres spiccbottal úsztattam partról a Duna fővárosi szakaszán, az Árpád-híd környékén. A spiccbot első 2 tagja be volt gumizva, 16-os főzsinór, 14-es előke, 5 grammos csepp úszó, osztott súlyozásban. A partközeli etetés 1-2 kg olcsóbb sajtos folyóvízi kaja volt, némi agyaggal nehezítve, a csali csonti csokor. A hely alapvetően napi szinten horgászott és etetett, ezért nem volt szükséges egy dézsányi kaja. Sajnos csak 1-2 órám volt napközben a pecára, de sikerült egy 2 kg-os, márnát fognom a sok kis márna (15 cm) mellett.

A gumizás csak 1 métert nyúlt ki, tehát felmerült bennem a kérdés, hogy direktbe, gumi nélkül is kijött volna a márna, pusztán a bot csillapításán, egy kicsit durvább (18-16-os) szerelésen ?

Sziasztok! Én eddig csak

Sziasztok! Én eddig csak márrnáztam a Dunán feederrel, de ez a dömösi usztatás felizgatott. A vonattól milyen messze van a partszakasz, és mekkora budapesti vizállásnál érdemes lemenni?

Szia! Vonatról a dömösi

Szia!
Vonatról a dömösi átkelés megállónál kell leszállni, majd a kishajóval átmenni Dömösre. Ott már csak helyet kell keresned. Ajánlott módszer a kenyeres etetés és kenyérrel való horgászat.
Görbüljön!

Szisztok! Orommel olvasom

Szisztok!

Orommel olvasom elmenybeszamolitokat. Egy ideje Pesten lakom, de meg soha nem probalkoztam a Dunan, pedig szabadidomet, amikor csak tehetem a Balaton partjan toltom, de nagyon kivancsiva tett a Duna. Tudnatok ajanlani par helyet usztatasra, esetleg feederezesre a fovarosi vagy a kornyekbeli szakaszokon? A Balatonon sokat bolozok, de a feeder nelkul se szivesen indulok el, ezert ezt a kettot szeretnem kiprobalni itt is.

Elore is koszi!

Minden olyan hely alkalmas az

Minden olyan hely alkalmas az úsztatásra ahol van némi meder esés. Már 1.5 méteres vízre is ki áll a hal, csak etetni kell. Ha van szennyvíz kifolyó vagy patak (Szilas-patak, Rákos-patak) a közelbe akkor az alatta lévő rész több sikerrel kecsegtet.

A fogható halak általánosságban: jász, dévér, márna, paduc, karika, szilva. A csali, csonti, giliszta, kenyér. Minden képen össze kell ismerkedned a helyi pecásokkal és beszélgess velük. Vízállás, fogási módok felszerelés, etetés, csalik, kapási idők...

Féderezésre a teljes szakasz jó. A partközeli úsztatásra a mélyebb vizek vagy táplálékban gazdagabb szakaszok az ideálisak. A Duna egy nagyon nehéz pálya, de fantasztikus napok is vannak.

Koszonom a valaszod! Azota

Koszonom a valaszod! Azota voltam lent jo parszor a Dunan es sikerult par szep halat fognom. Eddig foleg feedereztem, de hetvegen sajat szememmel tapasztaltam meg, hogy mennyire eredmenyes az usztatas is szakerto kezekben, ugyhogy ennek a modszernek is nagyobb figyelmet akarok szentelni a jovoben.

Vki tud azzal kapcsolatban segiteni, hogy sima mellescsizmaban tehat olyanban, ami nem neoprem, egy 2-3 oras usztatast meg hany fokos vizben lehet kenyelmesen megejteni? Nyilvan ez egyenfuggo, csak a nagysagrendi tapasztalatok erdekelne, hogy Ti aloltozve a gumirunak hany fokos vizig szoktatok vizbol usztatni?

Koszi elore is!

A víz sodrása és hőfoka fogja

A víz sodrása és hőfoka fogja meghatározni a hőérzetedet.
A melles csizma, hagyományos gumi anyagból, nyáron használatos.
Ha fázol ki jössz melegedni, 10 percre., majd folytatod egy félórát megint. Jó ha aláöltözik az ember.

Én sima pvc mellest használok

Én sima pvc mellest használok dunai úsztatáshoz, pergetéshez. Énnálam 10-11 fok a határ. Alatta már csúnyán hideg tud lenni. Nyáron elég egy könnyű hosszúnadrág alá. De hideg vízben három réteg van a melles alatt; egy téli bringásnadrág, egy sima jéger, meg egy hétköznapi nadrág + két zokni az egyik vastag, térdig érő. Combtőig szoktam beállni egyrészt az urétert hűteni hosszútávon nem használ, másrészt húzósabb szakaszon már elég instabil az állás, borulni meg Isten ments', jó eséllyel örökre "elúszhatsz". Ha hidegnek érzed akkor állj be csak kevéssel térd fölöttig, vagy - pláne ha szépen süt a Nap - állj ki néha megmelegedni. Hőérzetben nagy egyéni különbségek lehetnek, úgyis érezni fogod azt, ahol már nagyon nem esik jól.

astur, köszönöm szépen, pont

astur, köszönöm szépen, pont most kalandoztam erre és nagyon jól jöttek a hasznos infók. Igazság szerint én csak comb középig merek bemenni, mert olyan húzós szakaszon (Leányfalu, Szentendre) horgászom, hogy ledönt a sodrás a lábamról. Üdv, zsolt

Szia! Örülök, ha tudsz

Szia!

Örülök, ha tudsz belőlük valamit hasznosítani. Ezek szerint nem is vagyunk messze egymástól; én Tahiban lakom, az itteni sóderesekre járok úsztatni :-). Idén voltam már kétszer, eddig inkább a jász-pergetést próbáltam erőltetni, a kiöntésekben bodorkázni, meg mióta lejárt a csuka arra is rápróbáltam. Az igazi úsztatós szezon azt gondolom, hogy majd a tilalmak lejárta után, júniusban kezdődik. Akkor már fincsi meleg lesz a víz is, nem kell száz réteg a gázlóruha alá.

Üdv!

Így van most még meglehetősen

Így van most még meglehetősen hideg a víz, jászon kívül semmi mást, nem fogtunk, de... a barátom már fogott egy paducot is, ez jó jel.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
data-ad-client="ca-pub-0247853432262782"
data-ad-slot="5287266349">