hal • Horgaszat.hu

hal



Karácsonyi harcsa brassói

Karácsonyi harcsa brassói

Az egyik kedvenc receptem adom most közre. Tulajdonképpen úgy készül mint a hagyományos brassói, csak halból !

A szálkamentesített halfilét kockázzuk fel. Ne túl apróra, mert akkor sütés közben nagyon széttöredezik! Keverjük össze a tört fokhagymával, majd sózzuk borsozzuk és hűtőbe tesszük. A megtisztított burgonyát felkockázzuk nagyjából a harcsakockákkal egyenlő méretűre, majd bő olajban megsütjük. Ezután pár evőkanálnyi étolajon megpirítjuk a paradicsompürét és a fűszeres harcsahúst gyorsan átsütjük rajta. Nagy, széles fenekű edényt válasszunk, mert különben a hal levet enged és nem sül, hanem párolódik, akkor viszont menthetetlenül szétesik kicsi halhús-szálakra! A harcsát kavarjuk össze a burgonyával és azonnal tálaljuk.

Hozzávalók:

60 dkg harcsafilé
80 dkg burgonya
Fokhagyma

Fehér bors
Étolaj
2 evőkanál paradicsompüré

Jó étvágyat !



Címkék:


Folyóvízi amurok

Folyóvízi amurok

Az idei horgászévad sajnos nem úgy indult kedves vizemen, mint korábban. Igaz, jóval kevesebb időt tölthettem a vízparton. Régebben hetente 2-3 alkalommal jutottam le, 2009-ben ez két három hetente egy alkalom (délutánra, estére) csökkent. Mindez azzal járt, hogy hiába lestem a neten a vízállási adatokat, nem voltam képben. Megjegyzem, a keszegezés azért rendszerint bejött, jó kajával, könnyű cuccal (picker, feeder) fehér halat lehetett fogni. Viszont a korábbi évekhez hasonlóan az esti márnák, szürkületi harcsák elmaradtak. Gyakorlatilag méretes halat szinte alig fogtam.





Didergő halak

Didergő halak

Horgászat közben sok minden megfordul az ember fejében. Például az, hogy fáznak-e a halak. Első hallásra butaságnak tűnik a kérdés, mert hát a hal mégse ember – és a víz sem levegő, ami sokszor lehet mínusz negyvenfokos is, míg a víz legfeljebb nulla. No jó, a tengervíz kicsit hidegebb is, mert annak az édesvíznél alacsonyabb a fagyáspontja, de akkor sem kevesebb mínusz két foknál. Ami annyira azért nem hideg, talán még az emlősvilág leggyámoltalanabbnak mondott tagja, az ember is elviseli. A szárazföldön persze – a nulla fok körüli vízben nagyon hamar feladja a harcot.





Aligátor csuka (Atractosteus spatula) - egy különleges ragadozó hal

Aligátor csuka (Atractosteus spatula) - egy különleges ragadozó hal

Atractosteus spatula, Garpike, Aligátor csuka, Alligator Gar, Gator Gar - és még ki tudja hány néven illetik a horgászok. Ez a hal egy őskori kövület, már ami a formáját illeti. Az U.S.A. déli államaiban és Közép-Amerikában honos halfajta. Főként lassú folyású vizekben (holtágak, csatornák, tavak) érzi jól magát. Kifejlett példányai, akár a 100 kg. testsúlyt is elérhetik.

További képek





Szereti-e a hal a paprikát? És a bort?...

Szereti-e a hal a paprikát? És a bort?...

Tévedés ne essék, nem a halak táplálékáról kívánok értekezni, mert ahhoz egyáltalán nem értek. Gasztronómus lévén azonban az ember táplálkozását jobban ismerem, és ebben a hal előkelő helyet foglal el. Nagyon kevéske azon földterületek aránya, ahol nem ismernék ezt a táplálékot, de sokkal jelentősebb azon vidékeké, ahol akár 70-80%-ban halat esznek az ott élők.





Új horgászrend a Balatonon: az ár a régi, de csak száz hal fogható

Nem változik a balatoni területi horgászengedély ára 2015-ben, jelentette be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.; az idei évre szóló jegyek egyébként január 4-ig érvényesek. Változik ugyanakkor a horgászrend, a legfontosabb, hogy egy horgász egy évben maximum száz nemes, azaz méretkorlátozás alá eső halat vihet haza a jövő évtől.





A dévérkeszeg fejen áll ?

A dévérkeszeg fejen áll ?

Azt olvastam valahol, hogy a dévérek táplálkozás közben fejen állnak. Tehát a ponttyal ellentétben nem a melluszonyukkal kavarják fel a medret, hogy a fenék fölött lebegő masszából kiválaszthassák maguknak, ami fogyasztható....



style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
data-ad-client="ca-pub-0247853432262782"
data-ad-slot="5287266349">

Tartalom átvétel