hal



Didergő halak

Didergő halak

Horgászat közben sok minden megfordul az ember fejében. Például az, hogy fáznak-e a halak. Első hallásra butaságnak tűnik a kérdés, mert hát a hal mégse ember – és a víz sem levegő, ami sokszor lehet mínusz negyvenfokos is, míg a víz legfeljebb nulla. No jó, a tengervíz kicsit hidegebb is, mert annak az édesvíznél alacsonyabb a fagyáspontja, de akkor sem kevesebb mínusz két foknál. Ami annyira azért nem hideg, talán még az emlősvilág leggyámoltalanabbnak mondott tagja, az ember is elviseli. A szárazföldön persze – a nulla fok körüli vízben nagyon hamar feladja a harcot.





Karácsonyi harcsa brassói

Karácsonyi harcsa brassói

Az egyik kedvenc receptem adom most közre. Tulajdonképpen úgy készül mint a hagyományos brassói, csak halból !

A szálkamentesített halfilét kockázzuk fel. Ne túl apróra, mert akkor sütés közben nagyon széttöredezik! Keverjük össze a tört fokhagymával, majd sózzuk borsozzuk és hűtőbe tesszük. A megtisztított burgonyát felkockázzuk nagyjából a harcsakockákkal egyenlő méretűre, majd bő olajban megsütjük. Ezután pár evőkanálnyi étolajon megpirítjuk a paradicsompürét és a fűszeres harcsahúst gyorsan átsütjük rajta. Nagy, széles fenekű edényt válasszunk, mert különben a hal levet enged és nem sül, hanem párolódik, akkor viszont menthetetlenül szétesik kicsi halhús-szálakra! A harcsát kavarjuk össze a burgonyával és azonnal tálaljuk.

Hozzávalók:

60 dkg harcsafilé
80 dkg burgonya
Fokhagyma

Fehér bors
Étolaj
2 evőkanál paradicsompüré

Jó étvágyat !



Címkék:


Folyóvízi amurok

Folyóvízi amurok

Az idei horgászévad sajnos nem úgy indult kedves vizemen, mint korábban. Igaz, jóval kevesebb időt tölthettem a vízparton. Régebben hetente 2-3 alkalommal jutottam le, 2009-ben ez két három hetente egy alkalom (délutánra, estére) csökkent. Mindez azzal járt, hogy hiába lestem a neten a vízállási adatokat, nem voltam képben. Megjegyzem, a keszegezés azért rendszerint bejött, jó kajával, könnyű cuccal (picker, feeder) fehér halat lehetett fogni. Viszont a korábbi évekhez hasonlóan az esti márnák, szürkületi harcsák elmaradtak. Gyakorlatilag méretes halat szinte alig fogtam.





Aligátor csuka (Atractosteus spatula) - egy különleges ragadozó hal

Aligátor csuka (Atractosteus spatula) - egy különleges ragadozó hal

Atractosteus spatula, Garpike, Aligátor csuka, Alligator Gar, Gator Gar - és még ki tudja hány néven illetik a horgászok. Ez a hal egy őskori kövület, már ami a formáját illeti. Az U.S.A. déli államaiban és Közép-Amerikában honos halfajta. Főként lassú folyású vizekben (holtágak, csatornák, tavak) érzi jól magát. Kifejlett példányai, akár a 100 kg. testsúlyt is elérhetik.

További képek





Szereti-e a hal a paprikát? És a bort?...

Szereti-e a hal a paprikát? És a bort?...

Tévedés ne essék, nem a halak táplálékáról kívánok értekezni, mert ahhoz egyáltalán nem értek. Gasztronómus lévén azonban az ember táplálkozását jobban ismerem, és ebben a hal előkelő helyet foglal el. Nagyon kevéske azon földterületek aránya, ahol nem ismernék ezt a táplálékot, de sokkal jelentősebb azon vidékeké, ahol akár 70-80%-ban halat esznek az ott élők.





Új horgászrend a Balatonon: az ár a régi, de csak száz hal fogható

Nem változik a balatoni területi horgászengedély ára 2015-ben, jelentette be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.; az idei évre szóló jegyek egyébként január 4-ig érvényesek. Változik ugyanakkor a horgászrend, a legfontosabb, hogy egy horgász egy évben maximum száz nemes, azaz méretkorlátozás alá eső halat vihet haza a jövő évtől.





A dévérkeszeg fejen áll ?

A dévérkeszeg fejen áll ?

Azt olvastam valahol, hogy a dévérek táplálkozás közben fejen állnak. Tehát a ponttyal ellentétben nem a melluszonyukkal kavarják fel a medret, hogy a fenék fölött lebegő masszából kiválaszthassák maguknak, ami fogyasztható....



Tartalom átvétel