Halászlé, az eredeti • Horgaszat.hu

Halászlé, az eredeti



Öreg halászok feljegyzéséből kiderült, hogy a múltban a halászlé egy nagyon gyorsan elkészíthető étel volt. Télen-nyáron egyugyanazon alapanyagok felhasználásával készült - a Duna és a Tisza vidéken is. A különbség, esetleg a halászlébe kerülő halak fajtája között lehet. A dunaiban több kecsege és harcsa, a tiszaiban több keszeg féle van.

Alapanyagok: hal,folyóvíz.
Fűszerek: hagyma, pirospaprika, só - szóval ami a tarisznyában elfér.

Paszírozás, alaplé egyáltalán nem volt. Ilyesmivel a halászok nem gatyáztak, ez már a modern kor vívmánya. Elkészítése maximum 30 perc, bográcsban nagy lángon egyszerre összefőzve. A hirtelen nagy láng, nem szétfőzi a halhúst, hanem összekapja.Kevergetni tilos, csak a bográcsot forgatjuk. Lehet, hogy nem olyan finom, mint amit mi főzünk otthon, de hamar elfogyott a vízparton, a kemény fizikai munka után.

Halászlé, az eredeti


Címkék:

ez így van egy jó halászlé

ez így van egy jó halászlé ennyiböl áll mint ahogy a papám a mainapig igy csinálja nemccózik az aproságokkal ezért is ez a kevenc oldalam :)

"lehet, hogy nem olyan

"lehet, hogy nem olyan finom..."mondja ginger... nos a Duna mellett élek... a jó halászlé bizony így készül!! A passzírozást a gyengébbek kedvéért ;) találták ki, akik nem tudnak halat enni!!
A lényeg a friss, jó minőségű hal (ne legyen zsíros, iszapos-pocsolya-ízü ) és ha több féle hal kerül a bográcsba, akkor igazán finom! Nagyon lényeges a jó minőségű paprika is, mivel viszonylag sokat teszünk a halászlébe.
Mi pontosan így főzzük, kint szabadtűzön, és valóban fél óra az egész főzési idő a forrástól számítva!
Természetesen gyufatésztával az igazi, de ha firss kenyér van hozzá, akkor is nagyon finom.

Kedves halászlé barátok

Kedves halászlé barátok !
Egyszer próbáljátok ki az én receptemet.
Egy 2-3 kg-os harcsafej addig főzve amíg leválik a hús róla. Ezt ki-
szedve, a több halfajta rucsnijával pároljuk, a paprikás hagymaá-
gyon, kevés vízzel felöntve. Egy nagy paradicsomot. egy cső pap-
rikát felkockázok, hozzáadom. És, vessenek meg, daraboljanak fel,
én bizony lepasszírozom ezt a főzetet. Felöntöm, beledobom a "pukka-
nóját, szép lassan főzöm. Pótlom a pirospaprikát, beleteszem a klf.
halakat. Mikor félig kész, megy bele az ikra és a haltej. Készrefözöm,
Tálalom, aztán várom az élvezést az izlelöbimbókon. A bajai halász párolja a hagymát, a szegedi dinszteli. Én a bajai módon.
gyufatésztás lével kezdek. Ez a lényeg. Majd ráadáskén eszek
halat is. A méregerős, darált paprika kis tányérban vár az adago-
lásra.

Álhalászlé Megtisztított

Álhalászlé

Megtisztított apró halat jól besózzuk,
megborsozzuk, két órán át rotyogtatjuk,
ha ragadós a halleves pára-gőze
a bográcsban ott marad, már ne félj tőle.

Paradicsom, zöldpaprika passzírozva,
tűz fölött a nagy bográcsban kavargatva,
vereshagymás, csípős magyar paprikásban,
halfajtából mindenféle finomság van,

keszeg, kárász, törpeharcsa, ponty, kecsege
borban, sörben ússzon most már e, csemege!
Harcsafejet, amíg tar lesz addig főzzed,
ekkor lehetsz biztos abban, hogy legyőzted.

Váljék egészségünkre!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
data-ad-client="ca-pub-0247853432262782"
data-ad-slot="5287266349">